VELEBIT

Želite li posjetiti Velebit?

Otkrijte Velebit, najdužu planinu i najveće zaštićeno područje u Hrvatskoj.

Velebit je hrvatska planina koja se proteže 145 km duž jadranske obale, odvajajući je od kontinentalnog dijela Hrvatske.  Cijelo područje planine Velebit zaštićeno kao Park prirode od 1981. godine. 

Velebit se često naziva “središtem endemizma” zbog velikog broja zaštićenih endemskih vrsti, pa ne čudi da je najvažnija planina u Hrvatskoj, ako ne i na Mediteranu.

Najbolji izleti u Park prirode Velebit

Zašto odabrati Velebit?


Vrijednost ovog područja jasno se vidi u činjenici da planina Velebit uključuje dva nacionalna parka – Paklenicu i Sjeverni Velebit, a zbog svoje vrijednosti i značaja za očuvanje biološke raznolikosti našeg planeta, Velebit je postao dijelom UNESCO-ve svjetske mreže rezervata biosfere.

Majstorska cesta je 41 km duga prometnica koja vodi preko Velebita, a koju je u 19. stoljeću izgradila Habsburška monarhija prateći razvoj gospodarstva i trgovine kako bi unaprijedila promet i trgovinu između Beča i Zadra. Ova je cesta među najljepšim planinskim cestama u Hrvatskoj s kojih se pruža prekrasan pogled na zadarsko zaleđe, more i regiju. Godine 2007. uvršten je na popis kulturnih dobara Republike Hrvatske. Možete proći Jeep safari ili se voziti biciklom ovom povijesnom planinskom cestom.

Crkva sv. Franje smještena je uz Majstorsku cestu, s jednakim trijemom s obje strane. S jedne strane trijem gleda na planinu, a s druge na more. Austrijski car Franjo II. odlučio je izgraditi crkvu 1832. godine u spomen na novoizgrađenu Majstorsku cestu. Danas je popularna stanica za sve ljubitelje fotografije.

1.757 m


Najviši vrh Velebita je Vaganski vrh visok 1.757 m

Najbolja putovanja s posjetom Velebitu

Najatraktivniji planinski vrh


Tulove grede jedan su od najatraktivnijih planinskih vrhova planine Velebit, a izgleda poput skupine vertikalnih blokova vapnenca, vrhova i kula duljine oko 1 km. Najviši vrh visok je 1120 m.

S ovom planinom povezane su razne priče i legende. Po njima su ovdje ležali zmajevi, a na planini su živjele velebitske vile.

Tulove grede povezane su cestom sa Zadrom i do njih možete doći slijedeći Majstorsku cestu i planinariti do vrha vrha za spektakularne poglede.

Winnetou


Jedinstveni krški krajolik i vrhovi neobičnog izgleda na planinskom vrhu Tulove grede poslužili su kao set Divljeg zapada za popularne filmove o Winnetouu