Znamo da ste posljednjih nekoliko mjeseci morali ostati u svom domu zbog krize uzrokovane pandemijom korona virusa te zbog dobrobiti svojih voljenih i drugih koji su podložni toj bolesti. Ako ste jedan od brojnih zaljubljenika u putovanja, vjerojatno ste vidjeli virtualne slike Hrvatske, dok ste surfali internetom u potrazi za destinacijama koje ćete posjetiti jednom kad ovo sve prođe. Zamišljali ste da će se prekrasna priroda, mirisi i okusi s vašeg ekrana pretvoriti u stvarnost i da ćete uskoro moći posjetiti Hrvatsku.

Sad kad je najteže iza nas, opet se može putovati, a Zadar i Hrvatska vas čekaju, ljepši nego ikad i spremni za odmor kakav zaslužujete.

Zbog toga smo se potrudili odgovoriti na neka najvažnija pitanja koja nam postavljate i bit ćemo vam na raspolaganju za sva dodatna pitanja, a možete nas kontaktirati na e-mail: info@magic-croatia.hr.

1. Da li je sigurno putovati u Zadar i Hrvatsku?

Hrvatska je prepoznata kao zemlja s izuzetno povoljnom epidemiološkom situacijom jer ima relativno nizak broj ukupnih slučajeva oboljelih od Covid-19 (2 246 oboljelih na 4,5 milijuna stanovnika) i posljednjih nekoliko dana nije zabilježen niti jedan novi slučaj. Do sada je u Zadru bilo ukupno 87 potvrđenih slučajeva, a već duže vremena nema novih slučajeva.
Kao i uvijek, sigurnost i zaštita ostali su prioritet te je iz tog razloga Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao smjernice svima koji putuju i rade u turističkoj industriji.
Dobra stvar kod Zadra je što ovdje uvijek možete pronaći mjesto koje je osamljeno i nema puno ljudi, jer Zadar ima samo 75 000 stanovnika.

2. Jesu li granice otvorene?

borders-croatia-post-covid-travel

Granice su otvorene, ali putnici se moraju ponašati u skladu s preporukama i uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (držati socijalnu distancu na najmanje 1,5 m udaljenosti, izbjegavati rukovanje, bliski kontakt i slično).

3. Ulazak u Republiku Hrvatsku za strane državljane?

Građani država članica EU kao što su Slovenija, Mađarska, Austrija, Češka, Slovačka, Estonija, Letonija, Litva, Poljska i Njemačka, zbog povoljne epidemiološke situacije, neće morati dokazivati razlog svog dolaska prilikom ulaska u Hrvatsku (na primjer: poslovni, gospodarski, turistički itd.) već će moći ulaziti pod jednakim uvjetima kao i prije pojave bolesti COVID-19, ali i nadalje uz epidemiološku kontrolu, i uz obvezno pridržavanje preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Njihov ulazak bit će zabilježen prikupljanjem dodatnih informacija (kao što su odredište, broj mobilnog telefona i adresa e-pošte) putem on-line obrasca Enter Croatia radi moguće potrebe kontaktiranja zbog epidemioloških razloga.
Kako se situacija poboljšava, broj zemalja čiji građani mogu doći u Hrvatsku povećat će se.
Građani iz zemalja, koje nisu gore spomenute, još uvijek moraju imati potvrdu rezervacije smještaja/charter usluga/ itd. kojom se dokazuje ulazak u RH u turističke svrhe.

4. Što je Enter Croatia?

Enter Croatia novi je internetski obrazac koji je pokrenut 28. svibnja. Putnicima omogućuje unošenje svih potrebnih podataka za olakšavanje prijelaza granice prije putovanja u Hrvatsku. Internetski obrazac uključuje sve podatke koji se uobičajeno traže pri prelasku granice te uz jednostavno predočenje putovnice ili osobnog dokumenta policijskom službeniku na granici, broj s osobne iskaznice ili putovnice automatski se povezuje s unaprijed unesenim podacima u online obrascu. Na taj se način vrijeme unosa podataka na granici za svaku osobu svodi na minimum i protok prometa se povećava.
Uz to, svi posjetitelji koji ispune online obrazac dobit će upute na e-mail koje će sadržavati epidemiološke smjernice i informacije koje su trenutno na snazi u Hrvatskoj.
Stranica je trenutno dostupna na engleskom i hrvatskom jeziku, ali uskoro će biti dostupna i na 10 različitih jezika kao što su njemački, slovenski, mađarski, češki, slovački, poljski, itd.

5. Kako izgleda potvrda rezervacije smještaja?

Građani iz drugih zemalja EU-a koji nisu spomenuti u tekstu ranije, još uvijek mogu ući u Hrvatsku, ali će ipak morati dokazati svoj razlog ulaska u zemlju (poslovni, gospodarski, turistički ili osobni razlog). Za turistički posjet potrebno je predočiti potvrdu rezervacije smještaja u smještajnom objektu u Hrvatskoj (potvrda, vaučer, ugovor o najmu kampa, ugovor o trajnom vezu itd.).
Potvrda može biti u obliku dokumenta ili email-a, a gost ju mora imati prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku i pokazati na granici prilikom prijelaza. Potvrdu rezervacije izdaje pružatelj usluga ili domaćin smještaja i treba sadržavati sljedeće podatke: ime i prezime vlasnika smještaja/tvrtke, adresu smještaja/tvrtke, vrstu usluge, ime i prezime kupca usluge, broj osoba za koje se usluga kupuje i razdoblje za koje se usluga kupuje (datum od/do).

6. Moram li ići u samoizolaciju 14 dana nakon ulaska u Republiku Hrvatsku?

Ne. Mjera samoizolacije više nije obavezna za putnike prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku. Mjera samoizolacije može se uvesti samo osobama za koje se tijekom graničnih provjera utvrdi da su bile u kontaktu s osobom zaraženom COVID-19.

7. Postoje li letovi za Zadar i Hrvatsku?

Hrvatska trenutno održava jedan povratni let: Zagreb – Frankfurt – Zagreb koji provodi Croatia Airlines. Najavili su da će početi letovi i iz Kopenhagena od 1. lipnja, a povećat će i dnevne letove iz Frankfurta. Za više informacija pogledajte njihovu web stranicu ovdje.
Za Zadar trenutno nema izravnih letova, ali u sljedeća dva tjedna Eurowings će letjeti iz Njemačke u Zadar. S planiranim ponovnim otvaranjem granica u narednim tjednima, neke će komercijalne aviokompanije na svojim internetskim stranicama postaviti dostupne letove za lipanj i srpanj. Molimo provjerite web stranice zračne luke Zadar i web stranice drugih avio kompanija za detaljnije informacije: www.ryanair.com, www.lufthansa.com, www.easyjet.com, www.vueling.com, www.lot.com .

Ako još uvijek niste sigurni da li je Zadar baš pravi izbor za vas, pročitajte 9 Razloga zašto posjetiti Zadar ovog ljeta! Odmor kakav zaslužujete bliži je nego što mislite!