Nacionalni park Krka udaljen je oko sat vremena vožnje od Zadra, stoga je idealan izbor za jednodnevni izlet iz Zadra (pročitajte koja 4 nacionalna parka možete posjetiti iz Zadra).

Bez obzira da li je zima, ljeto ili jesen, park je otvoren za posjete cijelu godinu. Ipak, najviše posjetitelja je u ljetnim mjesecima, pa ako želite izbjeći gužve, onda je proljeće i jesen najbolje vrijeme za posjet. Još jedna dobra stvar ako se odlučite posjetiti park izvan glavne sezone je manja cijena ulaznica.
Pročitajte i provjerite što sve trebate znati i što posjetiti u Nacionalnom parku Krka.

 

O rijeci Krki:

Rijeka Krka duga je 72,5 km i po dužini je 22. rijeka u Hrvatskoj. Izvor rijeke nalazi se u podnožju planine Dinare i udaljen je oko 3,5 km od Knina. Tu rijeka Krka započinje svoj put preko sedrenih barijera, kroz živopisni kanjon sve do mora. Niz rijeku, kojoj ukupni pad iznosi 224 m, reda se 7 slapova: Bilušića buk, Brljan, Manojlovački slap, Rošnjak, Miljacka, Roški slap i Skradinski buk.
Osim što je poznata po svojim slapovima, rijeka Krka iznimno je vrijedno stanište raznovrsnih životinja, a po broju endemičnih riba ubraja se među najbogatije rijeke u jadranskom slivu.

 

Nacionalni park Krka:

 

krka nacionalni park

 

Nacionalni park Krka nalazi se u Šibensko-kninskoj županiji i obuhvaća najljepši dio toka rijeke Krke, ali i donji tok rijeke Čikole. Temeljni fenomen nacionalnog parka je 7 sedrenih slapova rijeke Krke. Zbog iznimnih prirodnih vrednota tok rijeke Krke je 1985. godine zaštićen kao nacionalni park.

Nacionalni park otvoren je za posjete tijekom cijele godine, a razgledati ga možete pješice, jedan dio i biciklističkom stazom ili organiziranim izletom brodom. Budući da su pojedini lokaliteti međusobno udaljeni više kilometara, lokcije kao otočić Visovac, manastir Krka i Roški slap povezani izletničkim brodovima, a do ostalih lokacija može se doći osobnim automobilom.

Pet je ulaza u NP Krka: Lozovac i Skradin, Roški slap, Burnum i Kistanje (Manastir Krka). Radno vrijeme ovisno o razdoblju godine mijenja se za pojedini ulaz. Cijene ulaznica u Nacionalni park Krka pogledajte na linku ovdje.

 

Ulazi na Skradinski buk:

Skradinski buk je najduži i najposjećeniji slap na rijeci Krki te jedna od najprepoznatljivijih atrakcija u NP Krka.

Skradinski buk moguće je posjetiti brodom ili pješačko-biciklističkom stazom iz Skradina ili iz Lozovca. Prijevoz posjetitelja iz Skradina do Skradinskog buka obavlja se brodovima nacionalnog parka od travnja do listopada i uključen je u cijenu ulaznice. Osim toga, u park možete ući i putem pješačko-biciklistička staze koja je duga 3 400 m, a vodi od skradinskog mosta do slapa Skradinski buk.

Osim iz Skradina, do Skradinskog buka možete doći i putem ulaza Lozovac, koji je glavni kolni ulaz u Nacionalni park Krka. Na ovom ulazu je tijekom cijele godine osigurano besplatno parkirno mjesto, a posjetitelje do Skradinskog buka prevozi autobus nacionalnog parka. Ljubitelji prirode i hodanja, od ulaza Lozovac do Skradinskog buka mogu pješačkom stazom dugom 875 m.

 

Poučna pješačka staza Skradinski buk:

 

nacionalni park krka

 

Kružna staza na Skradinskom buku duga je 1.900 m i otvorena je tijekom cijele godine. Razgled traje 1 – 2 sata. Preko Skradinskog buka se prelijevaju združene vode rijeka Krke i Čikole, a sastoji se od sedamnaest barijera raspoređenih u dužini od 800 m. Zahvaljujući mreži drvenih staza i mostova uživat ćete u šetnji prekrasnom prirodom koja okružuje rijeku Krku. Brojni slapovi i jezera nizat će se duž staze, a vidjet ćete i očuvani sklop tradicionalnih kuća i vodenica na rijeci Krki.

 

Hidroelektrana

Vodena snaga rijeke Krke privlačila je ljude da na tom prostoru izgrade hidroelektrane. Ostaci najstarije hidroelektrane Krke nalaze se na Skradinskom buku. Izgrađena je i s radom započela 1895., samo dva dana poslije Tesline hidroelektrane na slapovima Niagare. Zbog povijesnog značenja HE Krka zaštićena  je kao spomenik industrijske arhitekture.

 

Etno selo

krka nacionalni park

 

U Nacionalnom parku Krka na stazi Skradinski buk obići ćete stare vodenice, odnosno mlinove na vodeni pogon koji su u prošlosti bili jedan od glavnih izvora ekonomske snage grada Šibenika. Prvi se put spominju 1251. a u njima se je mljelo žito iz brojnih gradova od Dubrovnika do Istre. Razvoj novih pogonskih tehnologija (parnog stroja i električne energije) učinili su vodeničarsku industriju nekonkurentnom.

Osim vodenica vidjet ćete kamene pogone koji su služili za pranje rublja, saznati kako su nekad žene tkale torbe i prostirke za pod. Osim toga vidjet ćete radionicu kovača željeza, tradicionalnu kuhinju posuđe i brojne druge predmete koji predstavljaju način na koji su nekad živjeli ljudi na ovim prostorima.

 

Je li dozvoljeno kupanje u Nacionalnom parku Krka?

U Parku je kupanje dozvoljeno na pojedinim, točno označenim mjestima (Roški slap) na vlastitu odgovornost.

Je li u Nacionalnom parku Krka dopuštena vožnja biciklom?

U Parku je ukupno četrnaest biciklističkih ruta ukupne dužine 470 km. U parku se nalazi pet MTB ili brdsko-biciklističkih ruta, tri Road ili cestovne i šest Track ruta za ugodnu obiteljsku vožnju.

Organizirani izlet u NP Krka iz Zadra

Ako pak želite posjetiti NP Krka s lokalnim vodičem i uz to imati uključen trošak prijevoza iz Zadra, pogledajte cijene i program putovanja na linku ovdje.