Nacionalni park Paklenica dio je Velebita, najduže planine u Hrvatskoj. Ovaj nacionalni park udaljen je samo 1 sat vožnje od Zadra (2 sata od Splita i 3 sata od Zagreba). Paklenica je zaštićena kao nacionalni park 1949. godine, a 2017. godine bukove šume parka uključene su u UNESCO-ovu listu svjetske baštine.

Posebnu draž ovom nacionalnom parku daje blizina morske obale, pa posjetitelji parka uživaju u jedinstvenom okruženju planine Velebit ali i vidikovcima s kojih puca pogled na obalu koji oduzima dah.

Pročitajte naš vodič i saznajte što posjetiti i što raditi u Nacionalnom parku Paklenica.

 

ŠTO POSJETITI U NP PAKLENICA?

 

paklenica nacionalni park

 

Etno kuća i konoba Marasović nalazi se unutar nacionalnog parka Paklenica i zaštićeno je kulturno dobro Republike Hrvatske. Tradicionalna arhitektura etno kuće Marasović svjedoči o umijeću klesanja kamena na ovom području i otvorena je za posjetitelje tijekom sezone.

 

Mlin iz 19. st koji je renoviran i otvoren za posjete. U prošlosti je duž potoka u Nacionalnom parku Paklenica bilo sagrađeno 13 mlinova, međutim danas ni jedan mlin više nije u funkciji. Ipak blizini ulaza 1 nalazi se mlin koji je otvoren za posjete tijekom sezone.

 

Vidikovac Paklarić jedan je od brojnih vidikovaca unutar parka. Odličan je izbor za one koji žele uživati u pogledu na more i velebitski kanal. Vidikovac se nalazi na visini 121 m i lako je dostupan ako slijedite stazu od ulaza 1. Osim vidikovca Paklarić, u parku ćete naići na brojne vidikovce s kojih se pruža pogled na podvelebitski kanal, more i otoke s jedne strane te planinu Velebit s druge.

 

 

 np paklenica

 

Dva kanjona, kanjon Velike i Male Paklenice. Velika Paklenica duga je 14,5 km, a najpoznatiji fenomen je Anića kuk, stijena koja seže do 400 m visine. Kanjon Male Paklenice poznat je po svojoj „divljini“ i netaknutoj prirodi te potoku Mala Paklenica koji presušuje u donjem dijelu kanjona.

 

Posjetiteljski centar „Podzemni grad Paklenice“ nalazi se u kanjonu Velike Paklenice, samo 5 min hoda od glavnog parkirališta. Kompleks podzemnih tunela, iskopanih podno 400 m visoke litice popularno se naziva i „Bunkeri“, a izgrađeni su u strogoj tajnosti tijekom 1950-ih godina. Danas su prenamijenjeni u multimedijalnu dvoranu i izložbeni prostor, suvenirnicu te caffe bar.

 

Špilja Manita peć je jedina špilja na području nacionalnog parka koja je uređena za posjećivanje. S obzirom da je špilja otvorena tek nekoliko sati u danu, potrebno je unaprijed isplanirati svoj dolazak u park i uputiti se dovoljno rano. Uspon do špilje traje 1,5 sati hoda od glavnog parkirališta. Na ulazu u špilju dočekat će vas vodič koji će vas povesti u 30-minutni obilazak. Ulaz u špilju se naplaćuje, a ulaznice možete kupiti ispred špilje.

 

Planinarski dom je udaljen 6 km od glavnog parkirališta. Do doma će vam trebati oko 2 sata hoda. Tu se možete počastiti čajem, turskom kavom ili nekim osvježavajućim pićem. Osim toga možete naručiti gotovo jelo koje je taj dan u ponudi (često je to grah s kobasicom).

 

ŠTO RADITI U NP PAKLENICA?

 

Pješačenje u nacionalnom parku Paklenica je najbolji način da stvarno upoznate park. Na području parka je uređeno 150-200 km staza i putova, različite težine, od turističkih do planinarskih. Izaberite rutu koja vam najbolje odgovara i provedite dan u prekrasnoj prirodi.

 

nacionalni park paklenica

 

Planinarenje u parku kroz više od 150 km planinarskih putova i 14 vrhova iznad 1700 m visine. Najviši vrh nacionalnog parka Paklenica je Vaganski vrh (1757 m), a to je ujedno i najviši vrh planine Velebit. Osim toga možete posjetiti i druge planinske vrhove te uživati u pogledu s najljepših vidikovaca s kojih se pruža pogled na cjelokupni arhipelag srednjeg Jadrana i planinski masiv Velebit.

 

Penjanje u kanjonu Velike Paklenice, najpoznatijem penjalištu u Hrvatskoj i jednom od poznatijih penjališta u Europi. Na 400 m visokoj stijeni uređeno je više od 500 penjačkih smjerova različitih težina i smjerova.

 

Fotografirajte stare šume bukve, planinske travnjake, okomite stijene kanjona, potok i stari mlin te uživajte u brojnim vidikovcima.

 

Doživljaj divljine za ljubitelje prirode jer je u Paklenici zabilježeno preko 1000 biljnih vrsta, od čega je više od 80 endemskih vrsta te 59 vrsta sisavaca.

 

Ako želite istražiti Nacionalni park Paklenica uz vodstvo iskusnog vodiča, onda je za vas najbolja opcija Izlet u Nacionalni park Paklenica.