Saznaj koje novosti su se dogodile u Zadru i što se promijenilo u prva tri mjeseca u 2022. godini. Bez obzira jeste li planirali duže vrijeme boraviti u Zadru ili dolazite u kratki posjet, koristit će vam informacije koje ćemo vam otkriti. Ako želite izbjeći gužve i planirate posjetiti Zadar u ožujku ili travnju, svakako pročitajte naš blog i otkrijte što raditi u Zadru u ožujku i travnju.  Nastavite čitati i provjerite informacije koje vam mogu koristiti prilikom sljedećeg posjeta Zadru.

 

Radovi na Rivi

U tijeku su radovi na Zadarskoj rivi, od gata do Morskih orgulja, u dužini od 203 metra. Ograđen je kameni dio obale, a planira se proširenje radova i na šljunčani dio rive (uz zelene otoke). Dosad je završena demontaža kamena te dio podmorskih radova od zgrade Sveučilišta do gata. Do početka ljeta planira se konstrukcijski završiti popločavanje kamenom, a kako ne bi ometali turističku sezonu, tijekom ljeta će se povući teška mehanizacija. Nakon završetka sezone, Lučka uprava Zadar krenut će s produženjem gata za 15 metara.

 

Brončana maketa na Muraju

Velika maketa povijesne jezgre grada Zadra izlivena u bronci postavljena je uz novu šetnicu na Muraju. Maketa je visoka 75 centimetara, a duga tri metra te široka oko metar i pol. Prikazuje zadarski poluotok, a kroz ugrađeni zvučnik čuje se zvuk Morskih orgulja. Autor je akademski kipar Damir Mataušić, a napravljena je od lijevane smeđe patinirane bronce dok je površina izvedena od poliranog aluminija. Cilj postavljanja interaktivne makete je promocija UNESCO-om zaštićene nepokretne kulturne baštine grada Zadra odnosno Bedema zadarskih pobuna. Sadržaji koji prezentiraju maketu su prilagođeni slijepim i slabovidnim osobama čime je ujedno skulptura postala dostupna i osobama s invaliditetom.

 

brončana maketa zadar

 

Senzori za pametno parkiranje

U gradu Zadru, točnije na parkirališta na Poluotoku počela je ugradnja parkirnih senzora. Ti senzori će omogućiti stanovnicima i turistima da u svakom trenutku putem aplikacije vide koliko je mjesta zauzeto, a koliko je slobodno te ima li smisla da ulaze u jezgru grada.  Uz aplikaciju i pametne senzore želi se riješiti problem s parkiranjem u špici sezone. Planira se ugradnja senzora na nešto više od tisuću parkirališnih mjesta.

 

parking zadar

 

663. obljetnica od potpisivanja Zadarskog mira 

Zadarski mir sklopljen je dana 18. veljače 1358. godine u sakristiji crkve Sv. Frane u Zadru, čime je Ludovik I. pod svoju vlast vratio cijelu Dalmaciju, a Mletačka Republika odrekla se posjeda cijelog dalmatinskog kopna i svih otoka od Kvarnera do Drača. Mletački dužd odrekao se, također, titule “hrvatskog i dalmatinskog hercega”. Zadarskim mirom prvi je put nakon kralja Zvonimira hrvatska obala sa svim svojim otocima bila oslobođena od mletačke vlasti. U Samostanu sv. Frane, 18. veljače 2022.godine je obilježena 662. obljetnica potpisivanja Zadarskog mira. Gradska glazba, kralj i kraljica, Zadarske mažoretkinje, nošnje iz prošlosti i školska djece sudjelovali su u svečanom programu u crkvama sv. Frane i sv. Šime.

 

zadarski mir obljetnica

 

Obnovljen Mustapsan

Šuma Musapstan nadomak Zadra rijedak je primjer očuvane visokouzgojne šume na području Dalmacije. Šuma je do sada bila omiljeno mjesto rekreacije mnogih Zadrana, a s preuređenjem će sigurno povećati broj svojih posjetitelja. Postavljene su sprave na vježbalištu i uređeno je dječje igralište sa sadržajima za djecu te prostor “zelena učionica”. Iako se na ovom prostoru nalazi jedna od najvećih, najstarijih i najbolje očuvanih kultura borova, odlučeno je dopustiti građanima korištenje prostora s nadom da se pojedinac s prostorom saživi te ga što više čuva i pazi.