Obogatite svoj odmor u Dalmaciji i posjetite Vransko jezero. Park prirode Vransko jezero nalazi se u Dalmaciji pokraj Biograda na Moru, odmah u mjesto Pakoštane. Svojom površinom od 30 četvornih kilometara najveće je prirodno slatkovodno jezero u Hrvatskoj.

Upoznajte s nama Vransko jezero i saznajte sve što trebate znati o prirodnoj oazi koja je idealno mjesto za posjet. U očuvanoj prirodi jednako će uživati obitelji, biciklisti kao i ribiči jer u čarobnom svijetu slatke i morske vode ima zanimljivosti za sve ljubitelje prirode i ptica.

 

ulaz vransko jezero

 

O Vranskom jezeru

Vransko jezero je najveće prirodno jezero i jedna od posljednjih mediteranskih močvara u Hrvatskoj. Dugo je 13,6 km, a široko 1,4-3,4 km te se pruža paralelno s morskom obalom od Pakoštana do Pirovca. Otječe kanalom Prosika u Pirovački zaljev, a voda se gubi i podzemno (ponori). Vodostaj godišnje varira od 0,95 m do 2,0 m.

 

 

pp vransko jezero

 

Stanište Parka prirode Vransko jezero

Močvara i stanište ptica su od međunarodne važnosti jer su zimovalište za preko 100 000 jedinki ptica vodarica. Od iznimne je važnosti i za brojne ugrožene rijetke vrste ptica u Europi. Svoj dom, tijekom barem jednog dijela životnog ciklusa, na Vranskom jezeru pronađe 60 % ukupne faune ptica Hrvatske, od kojih je čak 136 vrsta ugroženo na globalnoj, europskoj ili nacionalnoj razini. Za pojedine vrste ptica, kao što su čaplja danguba (Ardea purpurea) i mali vranac (Phalacrocorax pygmeus), ovo je područje je jedino preostalo gnjezdilište u Hrvatskoj.

 

park vransko jezero

 

Ptice Vranskog jezera

1983. godine je područje Parka proglašeno Posebnim ornitološkim rezervatom upravo zbog tršćaka i poplavnih livada koje su pune različitih vrsta ptica. Tu povremeno ili stalno boravi više od 260 vrsta ptica, od kojih se 102 vrste gnijezde u Parku, a 87 vrsta dolijeće na jezero zimovati. Za vrijeme jesenske i proljetne seobe zbog hrane i odmora se u Parku zaustavi više od milijun ptica preletnica.

Vransko jezero je zato idealna lokacija za promatranje ptica ili popularno zvani „bird-watching”. Za potpuni doživljaj bogatstva ptičjeg svijeta, ponesite dvogled ili teleskop.

 

vransko jezero

 

Trska

Većinu Ornitološkog rezervata prekriva široki pojas guste trske. Kako se izmijenjuju godišnja doba tako se i tršćak mijenja, ali uvijek ostaje siguran živi dom za ptice. Manjim pticama trska pruža zaklon i obilje hrane i zbog toga je tršćak jedno od najvažnijih staništa na Vranskom jezeru. Jeste li znali da trska ima šuplju stabljiku koja naraste i do 6 metara?

 

vodič vransko jezero

 

Što raditi u Parku

Park prirode Vransko jezero je jedna od omiljenih destinacija aktivnog turizma te ljubitelja ptica i športskih ribolovaca. U Parku možete uživati u raznim aktivostima kao što su:

  • šetnja Parkom i promatranje ptica – poučne i pješačke staze omogućuju neposredan doživljaj kombinacije močvare i krša
  • ribolov – budući da se jezero nalazi u neposrednoj blizini mora u njemu obitavaju slatkovodne i morske vrste pa je jezero vrlo zanimljivo za rekreativne i športske ribolovce
  • biciklizam – vožnja biciklom je odličan način za istraživanje čarobnog svijeta jezerske flore i faune

 

sve o vranskom jezeru

 

Pravila ponašanja u Parku

Unutar Parka dozvoljeno je kretanje posjetitelja samo na područjima i stazama koje su označene i namijenjene razgledavanju i posjećivanju. Psi se moraju držati vezani i voditi na uzici. Zabranjeno je stvarati buku, paliti vatru, kampirati, bacati otpadke, brati i skupljati biljke i gljive.

 

 

Ulaznice

Ulaznica vrijedi za područje cijelog Parka prirode. Djeca do 7 godina ne plaćaju ulaznice. Cijena ulaznica za odrasle je 20,00 kn, za djecu stariju od 7 godina je 10,00 kn dok studenti i umirovljenici plaćaju 15,00 kn.

Kupnjom ulaznice neposredno pomažete zaštiti ugroženih vrsta ptica , zaštiti prirode te održavanju i uređenju pješačkih i biciklističkih staza u Parku.

Ukoliko želite posjetiti Park prirode Vransko jezero, ali želite uključiti i adrenalinsku aktivnost, preporučamo vam da odaberete Quad safari u Parku prirode Vransko jezero.

Na koji god način da se odlučite posjetiti ovaj prirodni fenomen, nećete pogriješiti, a uživat ćete u blagodatima ove prekrasne prirode i mirnoći Vranskog jezera.