Zadar je poput šetnice na otvorenom s brojnim trgovima koji su kroz stoljeća bili i ostali središte javnog života grada. Fragmenti prošlosti skrivaju antičke spomenike, a dinamični trgovi prikazuju urbani identitet grada kroz povijest.
Ako se odlučite posjetiti Zadar, jedan od najljepših obalnih gradova u Hrvatskoj, tada ćete vjerojatno proći barem preko jednog od trgova, pa provjerite koji su najpopularniji gradski trgovi u Zadru.

 

1. Narodni trg

Narodni trg je središnji gradski trg u Zadru, smješten u samom srcu starog grada. Trg je oblikovan tijekom srednjeg vijeka i nosio je naziv „Platea Magna“. Okružen je povijesnim zgradama, muzejom, satom i kafićima. Narodni trg i danas je omiljeno mjesto susreta brojnih Zadrana.
Sjednite na otvorenu terasu kafića i samo uživajte u ljudima i atmosferi grada dok ispijate kavu.
Tijekom vrućih ljetnih noći slušajte ulične glazbenike, uživajte u glazbi i veseloj atmosferi na trgu.

 

2. Trg 5 bunara

 

trg 5 bunara

 

Trg 5 bunara je smješten u neposrednoj blizini Kopnenih vrata, jednog od ulaza u grad. Sastoji se točno od onog što mu samo ime govori – pet bunara poredanih u nizu. Trg je sagrađen u 16. stoljeću za vrijeme učestale prijetnje osmanske vojske i zapravo je velika podzemna cisterna za pitku vodu ukrašena s pet ukrasnih vrhova bunara na vrhu. Kad je završila prijetnja neprijateljske vojske, na vrhu obližnjeg bastiona zasađen je park.

 

3. Trg 3 bunara

Trg s tri bunara formiran je u 16. stoljeću na mjestu nekadašnjeg obrambenog jarka. To je cisterna za vodu s tri bunara i izvorom pitke vode u gradu opasanom zidinama. U blizini trga nalazi se crkva Gospe od Zdravlja, Perivoj slavnih i Mali Arsenal koji je danas centar za posjetitelje.

 

 4. Trg Petra Zoranića

Trg Petra Zoranića nosi ime poznatog renesansnog pisca i autora prvog romana na hrvatskom jeziku. Ovdje je nekad bio glavni ulaz u grad s monumentalnim vratima izgrađenim u vrijeme rimske kolonizacije grada. Čak i danas možete uočiti ostatke nekadašnjih vrata ispod staklenih ploča u pločniku. Danas je trg okružen s bastionom iz 16. st, Kapetanovom, Kneževom i Providurovom palačom.

 
5. Trg sv. Stošije

 

trg svete stošije

 

Trg sv. Stošije nalazi se ispred zadarske katedrale, koja je ujedno i najveća crkva u cijeloj Dalmaciji. Katedrala je izgrađena na mjestu nekadašnje crkve koja datira u 4/5. st, a kasnije je dobila prekrasno pročelje ukrašeno romaničkim i gotičkim elementima.

Nasuprot katedrale nalazi se sjemenište a južnu stranu trga zatvara Ilirsko sjemenište, skromna barokna građevina sagrađena u 18. stoljeću.

 
6. Forum

 

forum zadar

 

Prije dvije tisuće godina, tijekom rimskog perioda, Forum je bio omiljeno okupljalište građana Zadra, tu su se odvijali svi značajni društveni, vjerski i ekonomski događaji. Forum u Zadru je građen od 1.st.pr.Kr. do 3. st i bio je najveći rimski forum izgrađen u Hrvatskoj.
Ostatci rimskog foruma su među najintrigantnijim povijesnim spomenicima u Zadru jer javnosti predstavljaju tisuće godina staru povijest grada nadohvat ruke.