Zadar, ne samo da je okružen s prekrasnim morem i prirodom, već je ovaj drevni mediteranski grad nalik muzeju na otvorenom s izloženim ostatcima drugih kultura i ljudi, koji su kroz dugi niz godina ostavili trag u izgledu i načinu života grada.
Iako je stari grad u Zadru smješten na malenom poluotoku, zaista je mnogo stvari koje možete raditi besplatno, na primjer možete vidjeti ostatke veličanstvenog rimskog foruma, slušati kako more svira jedinstvenu melodiju na Morskim orguljama, gledati zanimljive svjetlosne efekte na Pozdravu suncu ili se kupati u kristalno plavom moru.

Međutim, nemojte potrošiti vrijeme lutajući gradom, ne znajući što će biti sljedeće što ćete učiniti, slijedite naše smjernice za upoznavanje Zadra radeći ovih top 7 aktivnosti s pristupačnom cijenom koje će obogatiti vaš odmor u Zadru.

1. Popnite se na zvonik sv. Stošije

Zvonik Stošije

 

Zvonik zadarske katedrale je visok 42 m, a zanimljivo je da je građen u 2 različita vremenska perioda. Prizemlje i prvi kat su napravljeni u 2. polovici 15. stoljeća, a zvonik je završen tek nakon 400 godina prema idejnom konceptu engleskog arhitekta Thomas G. Jacksona, koji je poznat po radu na sveučilištu Oxford. Ako posjetite zvonik, otkrit ćete više o njegovoj intrigantnoj povijesti objašnjenoj na info panelima na zidovima zvonika, ipak, to nije jedini razlog zašto biste ga trebali posjetiti. Najbolja stvar vas čeka na vrhu – oduševit će vas pogled na cijeli stari grad, šire gradsko područje, more i otoke raštrkane po zadarskom kanalu. Ulaznica je samo 2,00 Eur (15,00 kn) po osobi.

2. Otkrijte Zlato i srebro Zadra

 

Zlato i Srebro

Stalna izložba crkvene umjetnosti ili popularno nazvana “Zlato i srebro Zadra” nalazi se unutar kompleksa ženskog benediktinskog samostana sv. Marije. Ova izložba jedna je od najvrjednijih izložbi u Hrvatskoj, a prikazuje bogato nasljeđe nastalo tijekom godina u Zadru, glavnom gradu regije Dalmacije. Najstariji eksponat je pektoralni križić iz 8. st. Osim toga ova kolekcija sadrži raznovrsna umjetnička djela od 8. do 18. stoljeća kao što su predmeti sakralne umjetnosti, kaleži, ophodni križevi, skulpture i slike iz nekadašnjih gradskih crkvi, zatim djela istaknutih slikara kao što je Vittorio Carpaccio i Palma Mlađi, kao i ručno vezene tkanine i srebrne relikvijare optočene dragim kamenjem koji sadrže fragmente Svetog križa, svetaca, Nevine djece i sl. Zadnje, ali ne i manje važno, je kruna iz 14. stoljeća koja je pripadala Ugarsko-Hrvatskoj kraljici. Ulaznica je 5,00 Eur (35,00 kn).

3. Vozite se sa zadarskim barkajolima

Zadar barkajoli

 

U gradskoj luci, na poluotoku, potražite znak s brodom na vesla i uskočite u drveni brod kako biste uživali u kratkoj vožnji preko kanala do obale na drugoj strani luke. Barkajoli bez obzira na vremenske prilike, već 8 stoljeća, prevoze građane s poluotoka do kopna i tako im skraćuju 5 km dugu šetnju obalom. Ova tradicija se prenosi s oca na sina, s jedne na drugu generaciju. Morate znati da ne postoji raspored, barkajoli će vam pristupiti čim vide da stojite na pristaništu i čekate i ljubazno će vam pomoći da se ukrcate u brod.
Na drugoj strani obale možete prošetati uz more, sjesti u kafić i popiti ukusnu kavu.
Cijena vožnje brodom u jednom smjeru je 5,00 kn, odnosno manje od 1,00 eur.

4. Uđite u veličanstvenu crkvu sv. Donata

sv. Donat

Sveti Donat je nevjerojatna crkva koja datira na početak 9. st i to je najveća Pred-Romanička građevina u Hrvatskoj. Izvana izgleda prilično neobično zbog svoje impozantne veličine i neobičnog kružnog oblika, ali je i njen interijer prilično zanimljiv. Crkva ima dvostruku unutrašnjost podijeljenu na prizemlje i galeriju. U prizemlju možete vidjeti elemente rimske arhitekture poput stupova i izvornog pločnika s Rimskog foruma, na kojem je izgrađena ova crkva. Možete se čak popeti do galerije i s visine se diviti ostacima drevnog rimskog foruma, ali i vidjeti vrata koja su ovu crkvu povezivala s nadbiskupskom palačom ili pokušajte otkriti gdje je ulaz u tajnu podzemnu sobu koja je služila kao skrovište ili riznica.
Ova je crkva imala nekoliko oltara, nažalost desakralizirana je davno i nijedan nije sačuvan do danas, stoga se njezina unutrašnjost na prvi pogled može činiti ogoljenom, ali nemojte se zavarati, crkva ovdje stoji više od 1000 godina i skriva mnoge tajne koja su još uvijek predmet brojnih povijesnih istraživanja.
Zbog vrhunskih akustičnih svojstava, u crkvi sv. Donata održavaju se glazbene večeri već 60 godina. Ulaznica je 2,00 Eur (15,00 kn).

5. Naučite više o tehnici puhanja stakla u Muzeju antičkog stakla

Muzej stakla

 

Muzej antičkog stakla je jedinstvena kulturna ustanova ne samo u Hrvatskoj, već u cijelom svijetu. To je specijalizirani arheološki muzej s vrijednom kolekcijom s preko 5.000 različitih staklenih predmeta iz antike pronađenih na zadarskom području, proizvedenih od 1. stoljeća Pr. Kr. do 5. stoljeća nove ere. Prije otvorenja muzeja, ova vrijedna kolekcija antičkog stakla predstavljena je na brojnim međunarodnim izložbama u Rimu, Veneciji, Lisabonu i drugim gradovima. Sjajan dodatak muzeju je radionica izrade stakla u kojoj možete uživo pratiti demonstraciju tehnike puhanja stakla. Dok u muzejskoj suvenirnici možete kupiti unikatan ručno izrađen nakit od stakla, vaze i druge ukrasne predmete. Ulaznica je 4,00 Eur (30,00 kn).

6. Probajte Maraschino

Maraschino Zadar

 

 

Maraschino je tradicionalni zadarski liker koji se radi po tajnoj recepturi od posebne vrste višnje koja se zove Maraska. To je maleno, blago kiselo voće koje raste na području Zadarske županije. Farmaceuti iz zadarskog dominikanskog samostana su prvi zapisali recept za ovaj biljni liker početkom 16. stoljeća i u to vrijeme, Maraschino je bio ljekoviti napitak. Originalni recept je s vremenom promijenjen i usavršen pa je u 18. stoljeću Maraschino postao svjetski poznat i prisutan na kraljevskim dvorovima diljem Europe. U njemu su uživali britanski kralj George IV i kraljica Viktorija, francuski kraljevi Luj XVIII, Charles X i Louis Philippe ali i Napoleon Bonaparte, maršal Marmont, zatim ruski car Nikola I, veliki talijanski zavodnik Casanova, filmski direktor Alfred Hitchcock, pisci i umjetnici R. Kipling, George Bernard Shaw, Charles Baudelaire, Ernest Hemingway, Orson Welles, Charlie Chaplin i brojni drugi.
Prema tome, kad ste u Zadru ne smijete propustiti priliku probati ovaj plemeniti liker i otputuje u prošlost dok uživate u njegovoj jedinstvenoj aromi. Maraschino možete pronaći u skoro svakom baru u Zadru (cijena oko 3,00 Eur ili 22,00 kn), a možda je najbolje da dan završite gledajući poznati zadarski zalazak dok pijuckate ukusni koktel s Maraschinom (od 7,00 Eur ili 50,00 kn).

7. Posjetite Kneževu palaču

Kneževa palača

 

Dok ste u Zadru obavezno posjetite Kneževu palaču, renovirani povijesni kompleks koji ujedinjuje muzej, koncertnu dvoranu, dvoranu za izložbe i multimedijalni centar u jednom. Palača sama po sebi je od iznimne važnosti za Zadar. Prvi put je spomenuta u 13. stoljeću, u vijećnici su održavane sjednice gradskog vijeća, dok je tijekom perioda vladavine Mletačke Republike ova palača bila privatna rezidencija kneza.
Danas možete posjetiti izložbenu dvoranu i diviti se prekrasnim djelima zadarskih umjetnika ili pak djelima svjetski poznatih umjetnika kao što su Andy Warhol, Chagall ili pak Dali, ovisno o tome koja je izložba aktivna u trenutku kad ste u Zadru.
U Kneževoj palači možete gledati filmove ili slušati koncert klasične glazbe u organizaciji Zadarskog koncertnog ureda koji se održavaju u koncertnoj dvorani. Živite kao Zadrani, provjerite program događanja na linku ovdje. Ulaznica za Kneževu palaču je 3,00 Eur (20,00 kn).