Popis poznatih osoba rođenih u Zadru ili na neki način povezanih s gradom:

1. Šime Fantela

Šime Fantela

 

Izvor fotografije: croatia.hr

Šime Fantela je hrvatski jedriličar, olimpijski, svjetski i europski prvak iz Zadra. Započeo je u zadarskome jedriličarskom klubu i zajedno s Igorom Marenićem postao je svjetski prvak (2009. i 2016) te europski prvak (2009., 2011., 2012), a na Olimpijskim igrama 2016. osvojio je zlatnu medalju.

2. Doris Pinčić

 

Doris Pinčić

Izvor fotografije: tportal.hr

Doris Pinčić hrvatska je kazališna, televizijska i filmska glumica te radijska i televizijska voditeljica. Medijski je postala popularna nakon uloge u seriji Larin izbor. Serija je prodana u 17 zemalja kao što su Slovenija, Češka, Crna Gora, Slovenija, Makedonija, zemlje Bliskog Istoka te Bosna i Hercegovina, a 24. studenog 2011. imala je rekordnu gledanost, kada je epizodu gledalo milijun i 220 tisuća gledatelja. Osim toga, duži niz godina bila je voditeljica na Narodnom radiju te kulinarskom show-u “Tri, dva, jedan – kuhaj!”. Trenutno radi kao voditeljica kultne emisije HRT-a “Dobro jutro Hrvatska”.

3. Stipe Žunić

 

Stipe Žunić

Izvor fotografije: Wikipedija

Stipe Žunić je zadarski atletičar, vlasnik brončane medalje sa Svjetskog prvenstva u Londonu 2017. gdje je s kuglom napravio rezultat karijere i do danas ostao jedini Hrvat sa svjetskim odličjem na otvorenom. Višestruki je hrvatski rekorder u bacanju kugle na otvorenom i u dvorani te je prvi Hrvat koji je bacio kuglu preko 21m.

4. Natali Dizdar

Natali Dizdar

 

Izvor fotografije: story.hr

Natali Dizdar je hrvatska pjevačica pop izričaja. Prvi njen službeni singl, “Ne daj”, osvojio je gotovo sve top-ljestvice i smatra se najuspješnijim domaćim singlom 2004. godine. Krajem 2005., album je uvršten na popis deset najboljih domaćih albuma godine po izboru glazbenih kritičara, a prima i čak osam nominacija za Porin 2006.

5. Tamara Šoletić

Tamara Šoletić

 

Izvor fotografije: znet.hr

Tamara Šoletić, rođena zadranka je hrvatska kazališna i televizijska glumica, recitatorica i lutkarica. Tamara je glumica zadarskog Kazališta lutaka, još poznatija kao Lili iz TV serije “Zauvijek susjedi” i Žana iz hit-serije “Zlatni dvori”.

6. Tihana Lazović

 

Tihana Lazović

Izvor fototgrafije: havc.hr

Tihana Lazović je hrvatska glumica rođena u Zadru. Diplomirala je na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Imala je glavnu ulogu u filmu “Zvizdan” redatelja Dalibora Matanića, koji je osvojio nagradu žirija za najbolji film u kategoriji “Un Certain Regard” na filmskom festivalu u Cannesu 2015. godine. Igrala je ulogu novinarke Tene Latinović u tv-seriji “Novine” 2016. godine. “Novine” je prva dramska serija na hrvatskom jeziku koja se emitira na Netflixu, najvećoj i najvažnijoj platformi za streamanje programa na svijetu. Time je serija postala dostupna u više od 130 zemalja na svijetu.

7. Valter Dešpalj

Valter Dešpalj

 

Izvor fotografije: tportal.hr

Valter Dešpalj je hrvatski violončelist rođen u Zadru. Nakon završenog studija Juilliard School u New Yorku (klasa Leonarda Rosea) i Moskovskog konzervatorija Čajkovski, sudjeluje na koncertima diljem svijeta. Nastupa u čuvenim dvoranama: Carnegie Hallu (New York), Kennedijevom centru (Washington), Royal Festival Hallu (London), Sydneyskoj operi, amsterdamskom Concertgebouwu, dvorani Moskovskog konzervatorija, dvorani Petrogradske filharmonije i mnogim drugim. Redovni je profesor violončela na Muzičkoj akademiji u Zagrebu te je gost profesor na uglednim glazbenim visokoškolskim ustanovama u inozemstvu. Jedan je od najistaknutijih hrvatskih glazbenika druge polovice XX. stoljeća koji je postigao zapaženu međunarodnu karijeru kao solist.

8. Ivan Šarić

Ivan Šarić

 

Izvor fotografije: znet.hr

Ivan Šarić je televizijski i radijski voditelj te stand-up komičar, rođen u Zadru. Stand up komedijom bavi se od 2006. godine i nastupao je po Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, BiH, ali i u Engleskoj. Šarić je prvi hrvatski stand-up komičar koji je popunio koncertnu dvoranu Lisinski do zadnjeg mjesta.

9. Nela Šarić

Nela Šarić

 

Izvor fotografije: kalelargainfo.hr

Nela Šarić poznata je hrvatska sopranistica, rođena u Zadru. Nakon završetka osnovne i srednje glazbene škole u Zadru, diplomirala je solo pjevanje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Usavršavala se kod priznatog tenora Dennisa O’Neilla te sopranistice Nuccije Focile. Pobjednica je brojnih međunarodnih pjevačkih natjecanja: u Japanu, Italiji, Walesu, Austriji i dr., a bila je i finalistica Međunarodnog natjecanja pjevača “Hans Gabor Belvedere” u Rusiji.