Otok Ugljan nalazi se između zadarskog priobalja i otoka Iža. Po površini je 14. po veličini među hrvatskim otocima, a 4. među zadarskim otocima (iza Paga, Dugog otoka i Pašmana). Naselja na otoku orijentirana su prema Zadru, snažnom urbanom središtu i vodećoj, višestoljetnoj pomorskoj luci.
Mjesto Preko je administrativno središte otoka i trajektna luka. Kako mu i samo ime nalaže, Preko je smješteno točno nasuprot Zadra. Iz trajektne luke možete se uputiti prema centru mjesta ili otkrijte druga mjesta na otoku kao što su: Kali, Kukljica, Poljana, Sutomišćica, Lukoran i Ugljan. Otok Ugljan je 2016. godine proglašen skrivenim draguljem na portalu Best European Destination.

preko-ugljan-island

Otok Ugljan često se spominje i kao “predgrađe” i vrt Zadra, a taj naziv je dobio zbog bujne vegetacije i blizine Zadru. Čim stupite na otok osjetit ćete miris raznovrsnog mediteranskog raslinja, a prekrasna priroda i atmosfera kojom odiše otok neće nikoga ostaviti ravnodušni.
U nastavku pogledajte 7 stvari koje morate napraviti:

1. Prošetajte kroz uske ulice i otkrijte tradicionalne kuće izgrađene od kamena

 

Otok Ugljan i njegova naselja čuvaju tradicionalnu arhitekturu. Uputite se u istraživanje mjesta i osjetite neodoljiv dalmatinski šarm kojim odišu uske ulice i stare kamene kuće.

2. Posjetite Školjić

 

Otočić Školjić ili Galevac udaljen je svega 85 metara od mjesta Preka. Školjić je opsega 650 m i svojom veličinom spada u manje otoke zadarskog arhipelaga. Do njega možete doći brodom kojim će vas prevesti preški barkajol. Od 15. stoljeća na otočiću se nalazi franjevački samostan sv. Pavla Pustinjaka, a inventar Zbirke Samostana proglašen je kulturnim dobrom.

3. Otkrijte stare maslinike

 

Otok Ugljan s više od 200 tisuća posađenih stabala masline, s pravom je poznat kao otok maslina. Stari maslinici nalaze se poviše naselja i do njih možete lako doći ako slijedite put prema brdu. Pored očaravajućih stabala masline vidjet ćete i suhozide. Suhozid je najstariji oblik gradnje bez korištenja vezivnog materijala. Vještina gradnje suhozida proglašena kulturnim dobrom.

4. Popnite se na utvrdu sv. Mihovila

 

Najviši vrh otoka je Šćah, ali pejzažom dominira vrh Sv. Mihovil (263 m) s velikom srednjovjekovnom utvrdom. S vrha se pruža  panoramski pogled na cijeli zadarski arhipelag i otoke Iž, Sestrunj, Pašman te Dugi otok. Do vrha vodi asfaltirana cesta pa je moguće doći i automobilom, a staze su markirane i omogućen je prilaz autom do samog vrha. Utvrdu su izgradili Mlečani 1203. godine. Naime, nakon što su križari i Mlečani 1202. opustošili Zadar, Zadrani su počeli napadati mletačke trgovačke brodove na Jadranu. Stoga su Mlečani da bi zaštitili svoje trgovce i spriječili obnovu Zadra, poslali brodove i vojsku da poviše mjesta Preka, na otoku Ugljanu, nasuprot Zadru, podignu jaku utvrdu.

5. Uživajte u specijalitetima lokalne kuhinje

 

Dok ste na otoku nemojte propustiti uživati u nekim od tradicionalnih jela tog područja. Dalmatinska peka je jelo koje često uključuje hobotnicu ili teletinu s krumpirom, koji se stavljaju na pladanj, te se prekrivaju posebnim poklopcem u obliku zvona i stavljaju se na žar u kaminu. Osim toga, uživat ćete u širokom izboru svakodnevno svježe ribe i drugih morskih plodova.

6. Uživajte u prekrasnim plažama i čistom moru

 

Kristalno čisto more, prekrasan bijeli šljunak i pješčane plaže, te jedinstvena panorama s pogledom na Zadar i planinske masive Velebita čine ovaj otok posebnim. Zaplivajte u nekoj od brojnih prirodnih uvala ili sjedite uz more i uživajte u šumu morskih valova.

7. Zaronite s bocama

 

Škola ronjenja Ugljan je za one koji su iskusni ronioci, ali i one kojima će to biti prvi susret s ronjenjem. Moći ćete zaroniti u morske dubine kako biste doživjeli nestvarnu ljepotu podmorskih vrtova i jedno od najljepših i najočuvanijih podmorja svijeta. Osim škole ronjenja, organiziraju se poludnevni i cjelodnevni ronilački izleti, noćna ronjenja, ronjenja na brodske olupine i iznajmljivanje opreme i punjenje boca.

Kako doći do Ugljana iz Zadra?!
1. Biciklom po otoku Ugljanu bez vodiča

Biciklom po otoku Ugljanu idealna je aktivnost za sve one koji traže jednodnevni izlet iz Zadra. Do otoka ćete doći kratkom vožnjom s trajektom. U cijenu izleta uključen je najam bicikle, oprema za bicikl, trajektna karta i karta s predloženom rutom.

2. Rent a bike/scooter

Iznajmite motor ili skuter, po najpovoljnijim cijenama u Zadru. Širok izbor bicikli za gradsku vožnju, trekking ili e-bicikle koje možete unajmiti na jedan dan ili više dana.

3. Pješice: Brod Zadar – Preko

Ako želite ići na otok Ugljan možete to učiniti i direktno iz poluotoka s brodom koji ide iz gradske luke prema Preku na otoku Ugljanu.

4. Autom: Trajekt Gaženica – Preko

Ako želite ići na otok Ugljan s autom možete to učiniti iz luke Gaženica iz Zadra prema Preku na otoku Ugljanu.