Nin je mali ljupki grad udaljen samo 14 km od Zadra. Stari grad je smješten usred zaljeva na otočiću, s dva mosta povezan kopnom. Bajkovit dojam šarmantnog Nina pojačava pogled na veličanstvenu planinu Velebit. Otkrijte impresivnu pješčanu lagunu, crkvicu koja je i sunčani sat, 1500 god staru solanu i druga skrivena povijesna blaga.

Navedeno dolje pronaći ćete popis ono što mi predlažemo da u Ninu morate vidjeti ako volite samostalno istraživati grad. Ali ako želite doživjeti grad s ljubaznim vodičem i svim uključenim degustacijama, kliknite za Izlet u Kraljevski grad Nin, posjet solani i degustacija vina.

1. Crkva sv. Križa

Crkva sv. Križa smatra se simbolom grada Nina, a također i simbolom Zadarske regije jer se nalazi na grbu i zastavi Zadarske županije. Crkvica je izgrađena u 9. stoljeću, a zbog originalnog oblika i ljepote smatra se reprezentativnim primjerkom spomenika ranosrednjovjekovne arhitekture. Crkva se često uspoređuje sa znamenitim Stonehengeom jer su prozori postavljeni tako da tijekom solsticija i ekvinocija sunčeva svjetlost pada pod točno određenim kutom pa crkvica služi kao svojevrsni sunčani sat. Stoga se na prvi dan ljeta održava zanimljiva manifestacija Festival sunca i svjetlosti.

2. Župna crkva sv. Anselma

Župna crkva sv. Anselma, smještena u centru Nina, a izgrađena je u 6. st i za vrijeme hrvatskih narodnih vladara bila je ninska katedrala. Tijekom povijesti više je puta stradala, a današnji izgled je dobila u 18. st. O bogatoj vjerskoj i kulturnoj prošlosti Nina svjedoči vrijedna Riznica župne crkve u pokrajnjoj kapeli, a koja je od 1981. otvorena za javnost. Najznačajniji predmeti su relikvije sv. Anselma, Marcele i Ambroza, neki iz 8. stoljeća.

3. Ninska laguna – Kraljičina plaža

Ninska laguna i Kraljičina plaža koja je nekada bila omiljeno mjesto za opuštanje supruge kralja Tomislava, a danas se ubraja u jednu od najljepših pješčanih plaža u Hrvatskoj. Duga je oko 3 km i idealno je mjesto za obitelji s djecom zbog plitkog i toplog mora. U neposrednoj blizini plaže se nalazi i najveći lokalitet ljekovitog blata u Hrvatskoj. Blato se koristi za liječenje raznih tegoba kao što su reumatske bolesti, deformacija kralježnice, probleme lokomotornog sustava, razni kožni problemi i drugo.

4. Solana Nin

Sol je jedan od bitnih začina hrani i sredstvo za njenu konzervaciju, a regulira i procese u ljudskom organizmu. Još u antičkom dobu je prepoznata važnost ovog začina te ga se cijenilo kao zlato stoga se često i naziva “bijelim zlatom”.
Nin je zahvaljujući svom položaju i prirodnom bogatstvu već stoljećima “kralj” među proizvođačima soli. Ninska sol je posebna zbog tradicionalne proizvodnje  i punoće okusa koju može zahvaliti pogodnom geografskom položaju, veliko broju sunčanih sati i vjetru s Velebita kao i visokom postotku joda. Osnovna karakteristika proizvodnje soli u Ninu je što se ona ne proizvodi uz pomoć tehnologije već se cijeli proces proizvodnje odvija na tradicionalan način.
Ako se nađete u Ninu svakako posjetite Solanu u Ninu u sklopu koje se nalazi i Muzej i Kuća soli gdje ćete imati priliku upoznati se s alatima koji su se koristili i koji se i danas koriste u proizvodnji ninske soli. Savjetujemo da sa sobom ponesete i originalan autohtoni suvenir

5. Ostatci antičkog hrama

U samom centru Nina, na prostoru nekadašnjeg rimskog foruma, nalaze se ostaci monumentalnog rimskog hrama. Po svojim dimenzijama bio je najveći hram na istočnoj obali Jadrana. Hram datira u 1.st. poslije Krista, a danas prostorom nekadašnjeg foruma dominira korintski stup u originalnoj visini od 17 m.

6. Ostatci antičke vile i podni mozaici

Rimska urbana vila iz 2. stoljeća otkrivena je 1999. godine. To je najcjelovitije sačuvana rimska vila na području Dalmacije. U nekoliko prostorija in situ sačuvani su rijetki crno-bijeli podni mozaici visoke kvalitete i zanimljivih prikaza životinja i geometrijskih dekoracija.

7. Condura Croatica

Prepoznatljivi povijesni brodovi Condura Croatica datiraju iz kraja 11. i početka 12. stoljeća. Radi se od 7-8 m dugim i uskim drvenim brodovima koji su se koristili kao brzi brodovi na vesla. U Ninu su 1966. godine slučajno pronađeni ostatci spomenutog broda, a danas se nalazi u Muzeju ninskih starina u Ninu, a repliku možete pronaći u moru pokraj gradskog mosta.

8. Grgur Ninski

kraljevski-grad-nin-grgur-ninski

Grgur Ninski bio je jedan od najznačajnijih ninskih biskupa i veliki zagovornik staroslavenskog jezika i pisma glagoljice. Brončani kip koji je smješten u Ninu je djelo poznatog hrvatskog kipara Ivana Meštrovića te je jedan od tri takva kipa na području Hrvatske (ostala dva se nalaze u Splitu i Varaždinu). Vjeruje se da će se onome tko dodirne Grgurov palac ispuniti želja. Naš savjet je da posjetite Nin i da sami iskušate svoju sreću!

9. Šokol

Šokol je tradicionalni suhomesnati proizvod koji se od davnina priprema na području Nina. Prepoznatljivog je okusa i pripravlja se od mesa svinjske vratine koje prvo nekoliko dana leži u soli, zatim se stavlja u kuhano crno vino i dodaju se specifični začini . Nakon toga se, isto kao i dalmatinski pršut, prvo nekoliko dana stavlja na dim, a zatim na vjetar buru koji se često smatra presudnim faktorom za kvalitetu šokola. Recept je tajan te se prenosi usmeno generacijama.
Zbog sve veće popularnosti šokola i njegove tradicionalne pripreme se od 2003. godine svake godine održava tzv. Šokolijada, natjecanje u izradi šokola koje svake godine privlači sve veći broj posjetitelja.