od 75,00€
Provjerite dostupnost

Sfinga pješačka tura

Zadar, Croatia
Not Rated
Trajanje

1 sat

Otkazivanje

Do 1 dan(a)

Veličina grupe

1-10 ljudi

Jezici

___

Detaljne informacije

Tijekom Sfinga pješačke ture ili popularno zvane “Brodom do Brodarice” saznati ćete nešto više o povijesti zadarskog pomorstva i gradske luke. Krenut ćemo iz starog dijela grada i prevest ćemo se na drugu stranu s barkom na vesla. Nakon kratke plovidbe, nastavljamo pješke, proći ćemo kod raznih spomenika i vila te u konačnici dolazimo do Sfinge, najveće u Europi.

TERMINI: dostupno svaki dan, cijelu godinu

PLAN RAZGLEDA:

Trajanje razgleda: 1 sat

Tematsku pješačku turu kreirala je profesorica povijesti umjetnosti i arheologinja Zrinka Brkan Klarin, koja je ujedno i licencirani turistički vodič. U sklopu ture saznat ćete o povijesti zadarskog pomorstva i gradskoj luci. Zadarska luka vezana je uz slavnu povijest prapovijesnog naroda Liburna, stoljećima je osiguravala pomorske rute Rimskog i Bizantskog carstva, a kasnije i Mletačke republike. Pješačka tura kreće iz starog dijela grada, odakle ćemo se prevesti barkom na vesla, na drugu stranu. Nakon dolaska na drugu stranu luke, nastavljamo pješice duž obale, tijekom šetnje upoznat ćete povijesnu jezgru grada Zadra, kroz priču o Lančanim vratima, o crkvi sv. Jakova, prvim ljetnikovcima na obali, poznatom likeru Maraschinu. Uz obalu Brodarice nižu se ljetnikovci, kuće i vile koje obilježavaju ovaj dio grada posebnim pečatom vremena s kraja 19. i početka 20. stoljeća. Vile su građene u historicističkom ili secesijskom stilu i nose poseban sjaj razdoblja i urbanog identiteta vremena u kojem se razvija novi građanski stalež te ladanjski i opušteni stil života kojeg prati izgradnja prvih kupališta, šetnica i perivoja. Obilazak nas u konačnici dovodi do predivnog zelenog perivoja u kojem se krije najneočekivaniji stanovnik Brodarice –  sfinga! Najveću sfingu na europskom tlu izgradio je početkom 20. stoljeća Giovanni Smirich, zadarski umjetnik, konzervator i muzealac, a uz nju je vezana inspirativna priča o ljubavi i umjetnosti. Sam perivoj predstavlja lijep primjer vrta uređenog u romantičnom engleskom stilu uz nekadašnju privatnu vilu obitelji Smirich, vilu Attiliju, izgrađenu u klasicističkim oblicima.

Moguće dogovoriti – Posjet prostorijama Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u historicističkoj vili Tamino te
obilazak Pomorske zbirke u sastavu ove institucije.

CIJENA: 
Od 75,00 EUR za grupu 1-5 osoba  

 •  75,00 EUR  i u razgledu može sudjelovati od 1-5 osoba.
 • 115,00 EUR  i u razgledu može sudjelovati od 6-10 osoba.

UKLJUČENO U CIJENU:

 • Tematska vođena tura
 • Licencirani lokalni vodič
 • Vožnja barkajolom
 • Kušanje Maraschina “kralja likera”

JEZIK VOĐENJA: licencirani vodič koji govore hrvatski i engleski

OPCIJE dostupne uz dodatnu nadoplatu:

 • posjet vili Tamino i obilazak Pomorske zbirke

MJESTO POLASKA:

Highlights

 • Upoznajte povijest zadarskog pomorstva i gradske luke.
 • Posjetite vilu Taminu u kojoj se nalazi Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti te pomorska zbirka. Posjetite najveću sfingu na europskom tlu.

Uključeno/Isključeno

 • Tematska vođena tura
 • Licencirani lokalni vodič
 • Vožnja barkajolom
 • Kušanje Maraschina "kralja likera"

Kategorija izleta

Razgled grada

Lokacija aktivnosti

Zadar, Croatia

Česta pitanja

Mogu li sam predložiti sat početka razgleda? Imate li popodnevnih termina?
Termin razgleda grada možemo dogovoriti kad vama odgovara, a početak zakazati u sat prema vašim željama kako bi se uklopio u vaš raspored.
od 75,00€

Organized by

Jelena

Member Since 2021

Kontakt podaci

Email

info@magic-croatia.hr

Website

www.magic-croatia.hr

Broj telefona

+385 91 619 4949

Fax

+385 23 271 405

Provjerite sljedeće ponude