od 0,00€
Provjerite dostupnost

Ugljan i Pašman

Ugljan i Pašman
Not Rated

Trajanje

1 dan

Otkazivanje

Do 2 dan(a)

Veličina grupe

Unlimited

Jezici

___

Detaljne informacije

U jednodnevnom školskom izletu na otoke Ugljan i Pašman posjetit ćete 2 otoka u zadarskom arhipelagu koji su povezani mostom. Vozit ćete se trajektom i posjetiti samostan na brdu Ćokovac i samostan na otočiću Školjić. Saznat ćete tko je bio sv. Dominik, kako žive franjevci, kako je Preko dobilo ime i mnoštvo drugih zanimljivih priča o zavičaju.

PLAN IZLETA:

Biograd – Tkon – samostan sv. Kuzme i Damjana, Ćokovac – Kukljica – Preko – samostan sv. Pavla Pustinjaka, Školjić – Zadar

Polazak u jutarnjim satima s dogovorenog mjesta. Vožnja modernim turističkim autobusom u pratnji licenciranog vodiča. Prvo odredište je u Biogradu. Ovaj grad udaljen je samo 28 km od Zadra, a nekad je bio kraljevski krunidbeni grad. Vodič će kratko učenicima ispričati zanimljive činjenice o Biogradu. U trajektnoj luci ukrcat ćete se na trajekt koji će vas prevesti do otoka Pašmana.
Vožnja trajektom traje oko 20 min i pristat ćete u mjesto Tkon na otoku Pašmanu. Iz Tkona busom ćete se uputiti do obližnjeg brda Ćokovac gdje je smješten muški benediktinski samostan sv. Kuzme i Damjana. Po dolasku u samostanski kompleks slijedi stručno vodstvo i posjet samostanskoj crkvi. Učenici će saznati tko je bio sv. Dominik i više o povijest samostana.
Nakon razgleda samostana vozit ćete se busom do otoka Ugljana. Proći ćete preko mosta u Ždrelcu koji povezuje otoke Ugljan i Pašman, a iduće stajalište je u Kukljici.
U Kukljici ćete imati slobodno vrijeme za šetnju i igru, a ručak će biti poslužen u restoranu.
Nakon posjet Kukljici sljedeće stajanje je u Preku.
Preko je administrativno središte otoka Ugljana. Vodič će vas povesti u šetnju kroz Preko duž obale, saznat ćete kako je mjesto dobilo ime i koji je najviši vrh otoka te ćete čuti zašto je važna utvrda sv. Mihovila, smještena na istoimenom brdu iznad Preka.
Vodič će Vas dovesti do spomenika Priješkim lavandijerama i ispričat će vam tragičan događaj koji se je odvio 1891. godine.
Učenici će se podijeliti u manje grupe i dio će posjetiti otočić Galevac, dok će druga grupa imati slobodno vrijeme za igru u obližnjem parku.
Otočić Galevac ili Školjić, udaljen je od kopna samo 80 m i brodice će vas prevesti iz Preka do otočića. Od 15. st na otoku borave franjevci trećoredci koji stoljećima njeguju i promiču pisanje glagoljicom. U sklopu samostana nalazi se i zbirka umjetnina čiji je inventar 2013. godine Ministarstvo kulture proglasilo “zaštićenim kulturnim dobrom Republike Hrvatske”.
Nakon razgleda samostana i zbirke povratak brodicama u Preko i šetnja do trajektnog pristaništa. Ukrcaj na trajekt koji će vas iz Preka prevesti u Zadar.
Dolazak u mjesto polaska u večernjim satima.


CIJENA: ovisi o broju prijavljenih 

UKLJUČENO U CIJENU:

 • Prijevoz autobusima turističke kategorije
 • Pratitelj putovanja
 • Posjet benediktinskom samostanu Sv. Kuzma i Damjan na Ćokovcu i stručno vodstvo
 • Posjet franjevačkom samostanu Sv. Pavla Pustinjaka na Galevcu/Školjiću
 • Prijevoz barkama iz Preka do Školjića
 • Karta za trajekt Biograd – Tkon
 • Karta za trajekt Preko Zadar (Gaženica)
 • Ručak u restoranu
 • Osiguranje putnika od posljedica nesretnog slučaja
 • Zakonom propisana jamčevina za turističke paket aranžmane (NN 8/96)
 • Trošak organizacije izleta

NIJE UKLJUČENO U CIJENU:

 • Osobna potrošnja

PLAĆANJE: uplata na žiro račun agencije prije izleta

Za ovaj izlet vrijede Opći uvjeti za turističke aranžmane turističke agencije Magic Croatia.
Magic Croatia zadržava pravo promjene redoslijeda organizacije programa.
Jamčevina osiguranja za aranžmane uplaćena je u Euroherc osiguranje d.d. Zagreb.

Klikni i pročitaj više

IZDVOJENO

 • Uživajte u vožnji trajektom i posjetite otoke Ugljan i Pašman
 • Posjetite samostan sv. Kuzme i Damjana na Ćokovcu i saznajte tko je bio sv. Dominik te koji se hrvatski vladari vežu uz zanimljivu povijest samostana

Što ćete sve raditi

Expand All
Polazak u jutarnjim satima

Polazak prema Biogradu u jutarnjim satima s dogovorenog mjesta (ispred škole, s parkinga).

Biograd

Biograd na Moru prvi put se spominje sredinom X. stoljeća, a najveći procvat grad je doživio kao prijestolnica srednjovjekovnih hrvatskih vladara. Godine 1102. u njemu je okrunjen i hrvatsko-ugarski kralj Koloman. Vodič će kratko učenicima ispričati zanimljive činjenice o Biogradu.
Nakon slobodnog vremena ukrcaj na trajekt za Tkon na otoku Pašmanu.

Otok Pašman

Otok Pašman jedan je od brojnih otoka zadarskog arhipela, najbliži je kopnu i s otokom Ugljanom povezan je mostom preko prolaza Ždrelac.
Glavno administrativno središte otoka je Tkon u kojem je smješteno trajektno pristanište i kroz koje prolazi glavna otočka cesta koja spaja Ugljan i Pašman.
Iz Tkona vozit ćete se busom do obližnjeg brda Ćokovac na kojem je smješten samostan Sv. Kuzme i Damjana.

Benediktinski samostan, Ćokovac

Benediktinski samostan Sv. Kuzme i Damjana nalazi se na brdu Ćokovac blizu Tkona, to je jedini aktivni muški benediktinski samostan u Hrvatskoj i upisan je u Registar kulturnih dobara RH pri Ministarstvu kulture. Od svog osnutka u Biogradu pa sve do druge polovice 15. stoljeća pašmanski se samostan ubraja među najpoznatije i najutjecajnije benediktinske opatije u Dalmaciji. Stručno vodstvo i posjet samostanskoj crkvi. Učenici će saznati tko je bio sv. Dominik i više o povijest samostana.
Nakon razgleda samostana slijedi vožnja do otoka Ugljana i mjesta Kukljica.

Kukljica

Kukljica je slikovito turističko mjesto na otoku Ugljanu. Staru jezgru mjesta čine kamene kuće koje su izvorni primjerci pučkog graditeljstva, turistički kompleks Zelena punta smješten u gustoj borovoj šumi i uvala sa zaštićenom lukom.
Jedinstvena atrakcija mjesta je tradicionalna procesija brodovima koja se od 16. st slavi na dan 5. kolovoza kad se Gospin kip uz pratnju mnoštva velikih i manjih brodova prevozi morskim putem iz zavjetne crkve Gospe od Sniga u uvali Ždrelac u župnu crkvu sv. Pavla.
Slobodno vrijeme za šetnju kroz mjesto i igru na igralištu.
Ručak u restoranu.

Preko

Preko prometno je i administrativno središte otoka Ugljana.
Vodič će vas povesti u šetnju kroz Preko duž obale, saznat ćete kako je mjesto dobilo ime i koji je najviši vrh otoka te ćete čuti zašto je važna utvrda sv. Mihovila, smještena na istoimenom brdu iznad Preka.
Vodič će Vas dovesti do spomenika Priješkim lavandijerama i čut ćete tragičnu sudbinu kuju je opjevao hrvatski pjevač Vice Vukov.
Nakon toga učenici će se podijeliti u manje grupe i dio će posjetiti otočić Galevac, dok će druga grupa imati slobodno vrijeme za igru u obližnjem parku.

Franjevački samostan, Školjić (Galevac)

Otočić je opsega 650 m i svojom veličinom spada u manje otoke zadarskog arhipelaga. Mještani Preka i svi otočani Galevac nazivaju Školjić.
Otočić je od Preka udaljen samo 80 m, a na njemu se nalazi franjevački samostan iz 15. st. Na malenom otočiću djelovala je tiskara, gimnazija, a redovnici i dan danas njeguju pisanje glagoljice. Samostansku zbirku s inventarom je Ministarstvo kulture proglasilo “zaštićenim kulturnim dobrom Republike Hrvatske” 2013. godine. Učenike će barke prevesti iz Preka do otočića na kojem će ih dočekati gvardijan samostana koji će ih povesti u razgled samostanske zbirke.
Nakon razgleda povratak u Preko barkama i zamjena grupa, učenici koji su posjetili samostan imaju slobodno vrijeme za igru u obližnjem parku, a druga grupa ide u posjet Školjiću barkama.
Nakon posjeta Školjiću slobodno vrijeme do polaska u trajektnu luku na trajekt za Gaženicu.

Kraj izleta

Izlet završava povratkom u Zadar u večernjim satima.

Uključeno/Isključeno

 • Prijevoz autobusima turističke kategorije
 • Pratitelj putovanja
 • Posjet benediktinskom samostanu Sv. Kuzma i Damjan na Ćokovcu i stručno vodstvo
 • Posjet franjevačkom samostanu Sv. Pavla Pustinjaka na Galevcu/Školjiću
 • Prijevoz barkama iz Preka do Školjića
 • Karta za trajekt Biograd – Tkon
 • Karta za trajekt Preko Zadar (Gaženica)
 • Ručak u restoranu
 • Osiguranje putnika od posljedica nesretnog slučaja
 • Zakonom propisana jamčevina za turističke paket aranžmane (NN 8/96)
 • Trošak organizacije izleta
 • Osobna potrošnja

Kategorija izleta

Školski izleti

Lokacija aktivnosti

Ugljan i Pašman
od 0,00€

Pošaljite upit

Organized by

Jelena

Member Since 2021

Kontakt podaci

Email

info@magic-croatia.hr

Broj telefona

+385 91 619 4949

Provjerite sljedeće ponude