od 135,00€
Provjerite dostupnost

Razgled antičkog grada Zadra

Zadar, Croatia
Not Rated
Trajanje

2:30 sati

Otkazivanje

Do 1 dan(a)

Veličina grupe

1-30 ljudi

Jezici

___

Detaljne informacije

Otkrijte kako je Zadar izgledao u vrijeme kad su Rimljani vladali ovim krajevima. Saznajte kako je Zadar dobio ime te kako je izgledao svakodnevni život ljudi u antici. Naučite više o umijeću staklarstva i zadarskoj tajni dugovječnosti.

TERMINI: po dogovoru

O DESTINACIJI:

Zadar je grad iznimno duge povijesti. Smješten u samom srcu Jadrana dugo je predstavljao urbani centar regije Dalmacije. Već od 9. st. pr. Kr. nastanili su ga Liburni, pripadnici ilirskog plemena. U prvom stoljeću postaje dio Rimskog Carstva sve do njegove propasti 476. godine. Brojni ostatci rimske urbanističke gradnje i kulture vidljivi su i danas te svjedoče o više od 3000 godina dugoj evoluciji života u Zadru.

PLAN RAZGLEDA:

Vrijeme trajanja: 2,5 sati

Razgled antičkog grada Zadra započinje na forumu nekadašnjeg Jadera. Antički forum bio je žarište rimskog društvenog života. Ovdje će vam vodič ispričati više o porijeklu i nastanku imena Zadar. Pored toga, naučit ćete više o rimskoj kolonizaciji Zadra, urbanističkom uređenju grada te o funkcioniranju grada kao gospodarskog, religijskog i upravnog centra. Otkrit ćete lokaciju antičkih trgovina, zatim lokaciju nekadašnje bazilike i hrama koji je bio posvećen trijadi rimskih božanstava Jupiteru, Junoni i Minervi.
Nakon toga slijedi posjet Arheološkom muzeju gdje će vam vodič prezentirati tri priče: Priču o Liburnima, Priču o rimskoj koloniji Iulia Iader i konačno priču o dolasku Hrvata na ovo područje.
Završetkom razgleda Arheološkog muzeja nastavit ćete put kroz staru jezgru grada do mjesta gdje se križaju dvije glavne ulice antičkog Zadra: Decumanus Maximus i Cardo maximus. Ovdje će vas vodič upoznati s načelima planiranja prostorne organizacije grada u antici i načinu strukturiranja gradskih četvrti.
Sljedeći antički raster ulica nastavit ćete put prema Morskim vratima, gdje se nalazi slavoluk s natpisom koji je dala izraditi Rimljanka Melia Aniana u spomen na svog muža.
Nakon toga uputit ćete se prema gradskim bedemima do Muzeja antičkog stakla. Uz stručno vodstvo kroz izložbene zbirke muzeja saznat ćete više o antičkim radionicama koje su izrađivale staklene predmete, zatim tko je bio Emilijo Atacin i priču o zadarskoj dugovječnosti. Pored toga saznat ćete više o ljepoti i ritualima uljepšavanja žena u antici.
Nakon razgleda Muzeja antičkog stakla uputit ćete se prema ostatcima Porta Thriumphalis ili glavnog antičkog ulaza u grad Zadar. Ovdje će vam vodič pričati o vratima i ideji “fortis facere”. Simbolično na ovom mjestu završava razgled antičkog grada.

CIJENA: 135,00 EUR
cijena uključuje sudjelovanje 1 – 30 osoba.

UKLJUČENO U CIJENU:

 • stručno vođenje uz licenciranog vodiča
 • osiguranje
 • PDV

NIJE UKLJUČENO U CIJENU:

 • ulaznica za Arheološki muzej
 • ulaznica za Muzej antičkog stakla

PREPORUČENI UZRAST: odrasle osobe, djeca i stariji
TEŽINA: lagano, nije fizički zahtjevno
VODIČ:  licencirani vodiči koji govori engleski i francuski
PONIJETI: udobnu obuću, mobitel ili foto aparat, novac, osobnu iskaznicu

MJESTO POLASKA:

Highlights

 • Poslušajte zanimljive priče o antičkom Zadru i otkrijte tajnu zadarske dugovječnosti
 • Posjetite Arheološki muzej i Muzej antičkog stakla
 • Prošetajte kroz staru jezgru Zadra i vodič će vas upoznati s najvažnijim povijesnim i kulturnim spomenicima.

Što ćete sve raditi

Itenirary
10:00
Razgled započinje na Forumu nekadašnjeg Jadera (Antičkog Foruma). Ovdje će vam vodič ispričati više o porijeklu i nastanku imena Zadar. Pored toga, naučit ćete više o rimskoj kolonizaciji Zadra, urbanističkom uređenju grada te o funkcioniranju grada kao gospodarskog, religijskog i upravnog centra. Otkrit ćete lokaciju antičkih trgovina, zatim lokaciju nekadašnje bazilike i hrama koji je bio posvećen trijadi rimskih božanstava Jupiteru, Junoni i Minervi.
Itenirary
10:20
Posjet Arheološkom muzeju gdje će vam vodič prezentirati tri priče: Priču o Liburnima, Priču o rimskoj koloniji Iulia Iader i konačno priču o dolasku Hrvata na ovo područje.
Završetkom razgleda Arheološkog muzeja nastavit ćete put kroz staru jezgru grada do mjesta gdje se križaju dvije glavne ulice antičkog Zadra: Decumanus Maximus i Cardo maximus. Ovdje će vas vodič upoznati s načelima planiranja prostorne organizacije grada u antici i načinu strukturiranja gradskih četvrti.
Sljedeći antički raster ulica nastavit ćete put prema Morskim vratima, gdje se nalazi slavoluk s natpisom koji je dala izraditi Rimljanka Melia Aniana u spomen na svog muža.
Nakon toga uputit ćete se prema gradskim bedemima do Muzeja antičkog stakla. Uz stručno vodstvo kroz izložbene zbirke muzeja saznat ćete više o antičkim radionicama koje su izrađivale staklene predmete, zatim tko je bio Emilijo Atacin i priču o zadarskoj dugovječnosti. Pored toga saznat ćete više o ljepoti i ritualima uljepšavanja žena u antici.
Itenirary
12:30
Nakon razgleda Muzeja antičkog stakla uputit ćete se prema ostatcima Porta Thriumphalis ili glavnog antičkog ulaza u grad Zadar. Ovdje će vam vodič pričati o vratima i ideji "fortis facere". Simbolično na ovom mjestu završava razgled antičkog grada.

Uključeno/Isključeno

 • Razgled grada uz licenciranog vodiča
 • Osiguranje
 • PDV
 • Ulaznica za Arheološki muzej
 • Ulaznica za Muzej antičkog stakla

Kategorija izleta

Razgled grada

Lokacija aktivnosti

Zadar, Croatia

Česta pitanja

Tko je vodič i koji jezik govori?
U razgled vas vodi licenciran vodič, a jezici koje govori su: engleski, njemački, francuski i talijanski.
od 135,00€

Organized by

Magic Croatia

Member Since 2021

Kontakt podaci

Email

info@magic-croatia.hr

Website

www.magic-croatia.hr

Broj telefona

00385916194949

Fax

+385 23 271 405

Provjerite sljedeće ponude