od 1.845,00€
Pošaljite upit

Proljeće u Zadru i branje šparoga, 7 dana

Not Rated
Trajanje

7 dana 6 noći

Vrsta putovanja

Prilagođena tura

Veličina grupe

1 osoba

Jezici

___

Detaljne informacije

Posjetite Zadar u proljeće i provedite 7 dana u rascvaloj prirodi. Vodič će vas povesti u potragu za šparogama, “nutritivnim draguljom”, a na “cooking class” večeri naučite pripremiti tradicionalna jela od šparoga. Upoznat ćete Pag i obiteljsku siranu s najnagađivanijim sirom, otkriti slapove Krke, saznati kako se proizvodi dalmatinski pršut, okušati se u jahanju konja te provesti dan na Vranskom jezeru.

Zadar – Pag – Nacionalni park Krka – Park prirode Vransko jezero 

7 dana, 6 noćenja (6 noćenja u Zadru)

DOSTUPNOST: 15.03. – 30.04.

Šparoge su poznate kao nutritivna bomba i jedna od najzdravijih namirnica na svijetu. Kinezi su ih uzgajali već prije više od 5.000 godina, a u Europu su ih preko Egipta i Grčke donijeli Rimljani. Zbog svoje visoke nutritivne vrijednosti, popularnost su stekle još u rimsko doba, kada su podanici odlazili u berbu šparoga za careve, pa su tako dobile i nadimak “Carsko povrće”.
Šparoga raste kao samonikla biljka jedino u priobalnoj Hrvatskoj, a sezona branja divljih šparoga započinje u ožujku i travnju. Mještani s prvim danima proljeća počinju odlaziti u prirodu i brati šparoge, a od njih pripremaju prave kulinarske delikatese. Šparoge se najčešće pripremaju kao dodatak salatama, rižotima i tjestenini, uz kajganu ili kao prilog mesnim i ribljim jelima.
Zanimljivo je da jedna šalica šparoga sadrži svega 43 kalorije, jer najveći dio čini voda (93%), ali je njezina najveća vrijednost u bogatstvu mineralnim tvarima i vitaminima. Najbogatija je kalijem, zatim fosforom, sumporom, kalcijem i magnezijem. Sadrži dosta mikroelemenata kao što su željezo, bakar, cink, fluor i jod. Šparoge su odličan izvor folata i vitamina C, dobar izvor tiamina i vitamina B6.
Konzumacija divljih šparoga pomaže protiv kroničnog bronhitisa, bubrežnog kamenca, anemije, dijabetesa, odstranjuje žuticu i čisti bubrege i mjehur.

PLAN PUTOVANJA:

1.Dan: Dolazak u Zadar

Dolazak u Zadar i prijava u smještaj. Razgled grada u trajanju 2 sata uz vodstvo asistenta i korištenje naočala za virtualnu stvarnost koje prikazuju nikad viđene trenutke zadarske povijesti. Nakon toga slobodno vrijeme za samostalno upoznavanje Zadra. U večernjem terminu večera dobrodošlice u restoranu u starom gradu u kojem ćete kušati domaća, svježa i autentična jela od najfinijih sastojaka dalmatinske kuhinje.
Smještaj: hotel 4*
Obroci: večera dobrodošlice
Aktivnost: 2 sata razgleda grada, nije fizički zahtjevno

2. Dan: otok Pag i Sirana Gligora

U jutarnjim satima polazak prema otoku Pagu s vodičem koji je ujedno i vozač. Pag je peti najveći otok u Hrvatskoj, a mostom je povezan s kopnom i oko sat vremena vožnje udaljen od Zadra. Pag se ističe svojim stjenovitim i izuzetnom lijepim krškim krajolikom te prekrasnim uvalama s pogledom na planinu Velebit. Vodič će vas povesti u prirodu i objasniti vam tajne branja šparoga. Nakon toga uputit ćete se prema Kolanu, gdje ćete posjetiti jednu od najmodernijih sirana u Hrvatskoj. U sirani Gligora slijedi 25-min vođeni obilazak gdje ćete čuti priču o Paškom siru, najnagrađivanijem siru u Hrvatskoj, upoznat ćete proizvodni pogon, zatim ćete posjetiti zrionicu u podrumu, a na kraju obilaska kušat ćete razne vrste sireva u kušaonici na katu uz prekrasan pogled.
Nakon degustacije sira, uputit ćete se prema gradu Pagu, a prije samog ulaska u grad, zaustavit ćete se na vidikovcu s kojeg se pruža najljepši panoramski pogled na Pag.
Zatim ćete posjetiti grad Pag i upoznati najznačajnije građevine kao što su zborna crkva Uznesenja Marijina, knežev dvor, Magazin soli sa stalnom izložbom solarstva, Galeriju Paške čipke, ali i Stari grad Pag s romaničkom crkvom sv. Marije, udaljen samo kilometar od gradske jezgre. Nakon razgleda ručak u restoranu.
Povratak u Zadar u poslijepodnevnim satima.
Smještaj: hotel 4*
Obroci: doručak u hotelu, degustacija sira
Aktivnost: cjelodnevni izlet na otok Pag, nije fizički zahtjevno
Transport: 136 km

3. Dan: Branje šparoga, Jahanje i “cooking class” 

Nakon doručka u hotelu polazak u prirodu s vodičem koji će vas povesti u potragu za šparogama kroz jednu od najvećih šuma pinije na Mediteranu. Šuma Musapstan nosi naziv i zelena “pluća” Zadra budući da se ova zelena oaza nalazi u neposrednoj blizini grada. Nakon berbe šparoga, posjetit ćete ranč gdje ćete se okušati u jahanju sa stručnim instruktorom, bez obzira jeste li iskusni jahač ili ste tek početnik. Jahanje predivnim stazama u jedinstvenoj prirodi Zadra poseban je doživljaj i moći ćete saznati mnoštvo zanimljivih činjenica o samim konjima, dalmatinskom raslinju i svemu što priroda u okolici ranča nudi.
Nakon toga slobodno vrijeme za ručak i samostalni razgled grada.
U večernjim satima “cooking class” i večera u tradicionalnoj konobi s domaćinom koji će prikazati kako se pripremaju neka od najukusnijih jela sa šparogama.
Nakon toga povratak u hotel i noćenje.
Smještaj: hotel 4*
Obroci: doručak u hotelu, “cooking class” večera
Aktivnost: nije fizički zahtjevno, 2h šetnja u prirodi i 1h jahanja
Transfer: 20 km

4. Dan: Nacionalni park Krka i Roca “Kuća pršuta”

Nakon doručka polazak prema NP Krka. Vodič će vas provesti kroz park i razgled će trajati 2 sata. Uživat ćete u razgledu parka šetajući kružnom stazom dugom 1 900 m, preko brojnih drvenih mostića koji prelaze preko sedrenih barijera. Vidjet ćete Skradinski Buk, najduži i najposjećeniji slap na rijeci Krki. Ne propustite uživati u pogledu na Krku s „carskog vidikovca”, a posebnu pažnju obratite na ostatke HE Krka, jednu od prvih elektrana na izmjeničnu struju na svijetu. Pogledajte etno prezentaciju i vodenice i z 19. st koje prezentiraju mljevenje žitarica i pranje sukna, kovanje potkova, tkanje torbi, pripremu hrane u staroj kužini i sl.
Nakon razgleda NP Krka, polazak prema obiteljskom gospodarstvu Roca – kuća pršuta. Na imaju ćete vidjeti farmu svinja, vinograd s biranim sortama grožđa, smokovik, maslinik, proizvodni pogon i etno sobu. Kušat ćete zlatom nagrađivani pršut, domaći kruh ispečen ispod peke i druga ukusna jela.
Nakon ručka na obiteljskom gospodarstvu, u poslijepodnevnim satima povratak u Zadar i kasnije cooking class gdje ćete spremati ukusna jela od šparoga.
Smještaj: hotel 4*
Obroci: doručak u hotelu, ručak na imanju Roca, večera i “Cooking class” u konobi
Aktivnosti: nije fizički zahtjevno, pješački razgled parka u trajanju 2 sata
Transport: 160 km

5. Dan: Park prirode Vransko jezero 

U jutarnjim satima organizirani polazak prema Vranskom jezeru koje ćete razgledati s vodičem. Vransko jezero nalazi se u neposrednoj blizini mora i najveće je prirodno jezero u Hrvatskoj. Rijetko da na jednom prostoru možete doživjeti tri potpuno različita krajolika: morsku obalu s razvedenim arhipelagom, mediteransku močvaru s bogatim ekosustavom te živopisni ruralni ambijent zadarskog zaleđa.
Posjetit ćete ornitološki rezervat, šetati drvenom stazom uz jezero i upoznati rijetke vrste ptica. Zatim ćete se zaustaviti u Maškovića hanu, nekadašnjem prenoćištu i najzapadnijem spomeniku islamske arhitekture u Europi. Razgledajte muzej, popijte pravu tursku kavu i probajte neko orijentalno jelo, a na kraju se zasladite baklavom. Nasuprot hana nalaze se ostatci starog grada Vrane, gdje su se čuvali simboli vlasti hrvatskih srednjovjekovnih vladara. Kasnije su tu bili i vitezovi templari. Posjetit ćete vidikovac Kamenjak koji nagrađuje pogledom na jezero, ali i na more, te brojne otoke kornatskog arhipelaga.
Na kraju ćete posjetiti Prosiku gdje ćete iz prve ruke saznati više o složenom arhitektonskom pothvatu kojim je u 18. st prokopan kanal prema moru te je spuštena razina jezera. Vidjet ćete i Babin škoj, danas poluotok, a prije otok u sred jezera, te Modrave, najkompaktniji maslinik u Hrvatskoj, ograđen brojnim suhozidima. Saznat ćete više i o samom umijeću izgradnje suhozida, koje je upisano u UNESCO-ov popis nematerijalne baštine čovječanstva.
U poslijepodnevnim satima povratak u Zadar i slobodno vrijeme za osobne programe.
Smještaj: hotel 4*
Obroci: doručak u hotelu, ručak u restoranu Maškovića Han
Aktivnosti: nije fizički zahtjevno, pješački razgled parka
Transport: 144 km

6. Dan: Panoramska vožnja brodom kroz zadarski arhipelag

Poludnevni izlet brodom iz Zadra do obližnjih otoka zadarskog arhipelaga. Moći ćete vidjeti Zadar i Morske orgulje iz druge perspektive, s morske pučine. Uživat ćete u opuštajućoj vožnji malim tradicionalnim brodom do otoka Ugljana i Pašmana, koji su pravo mjesto za opuštanje bez stresa. Otok Ugljan često se spominje i kao “predgrađe” i vrt Zadra, a taj naziv je dobio zbog bujne vegetacije i blizine Zadru. Tišina nekih skrivenih kutaka otoka možda je upravo ono što trebate. Otkrit ćete šarmantna otočka mjesta s kućama izgrađenim od kamena, a prekrasna priroda i atmosfera kojom odiše otok neće nikoga ostaviti ravnodušnim.
Vodič će vas provesti kroz mjesto i zaputit ćete se uređenim brdskim stazama do vrha s kojeg se pruža očaravajući pogled na zadarski kanal, obližnje otoke i sam grad. Tijekom šetnje obratite pozornost i otkrit ćete mjesta gdje ćete moći ubrati šparoge. Dok ste na otoku nemojte propustiti uživati u nekim od tradicionalnih jela tog područja koja se poslužuju u dalmatinskoj konobi.
Nakon toga povratak u Zadar i slobodno vrijeme za osobne programe.
Smještaj: hotel 4*
Obroci: doručak u hotelu, ručak u konobi na otoku
Aktivnost: izlet brodom u trajanju 6 sati, nije fizički zahtjevno

7. Dan: Zadar – kraj putovanja
Nakon doručka odjava iz hotela. Slobodno vrijeme u gradu do odlaska.

CIJENA: Od 1.845,00 EUR po osobi  

Min. broj osoba: 2

UKLJUČENO U CIJENU:

 • Smještaj u hotelu Almayer 4* u starom gradu – 7 noćenja s doručkom
 • Razgled grada “Virtualna šetnja Zadrom”
 • Večera dobrodošlice u restoranu u starom gradu
 • Dozvola za branje šparoga
 • Vozač i transferi Zadar-Musapstan-Zadar, Zadar-Pag-Zadar, Zadar-NP Krka-Roca-Zadar, Zadar-Vransko jezero-Zadar
 • Licencirani vodič
 • Sirana Gligora – razgled i degustacija
 • Razgled grada Paga s licenciranim vodičem
 • Ulaznice za Galeriju čipke i Stalnu izložbu solarstva
 • Ručak u restoranu u Pagu
 • Vodič za branje šparoga u Zadru
 • 1 sat turističkog jahanja
 • Tematski „Cooking class“ i večera
 • Ulaznice u PP Vransko jezero
 • Razgled PP Vransko jezero s licenciranim vodičem
 • Ručak u restoranu Maškovića han u PP Vransko jezero
 • Ulaznice za NP Krka
 • Razgled NP Krka uz vodstvo licenciranog vodiča
 • Ručak na obiteljskom gospodarstvu „Roca – kuća pršuta“
 • Privatni poludnevni izlet brodom do otoka u zadarskom kanalu
 • Ručak na otoku
 • Trošak organizacije izleta
 • Osiguranje
 • PDV

NIJE UKLJUČENO U CIJENU:

 • Transfer do hotela
 • Ručak i večera, osim ako nije drugačije naznačeno (npr. za vrijeme izleta na Pag, Krku, Vransko jezero)
 • Ulaznice za dodatne atrakcije (muzeje, izložbe i dr) osim ako nije naznačeno drugačije
 • Osobna potrošnja
 • Putno zdravstveno osiguranje

Highlights

 • Posjetite Zadar, grad u srcu Jadrana koji je stoljećima bio glavni grad pokrajine Dalmacije i otkrijte simbol grada, crkvu sv. Donata te svjetski poznate instalacije Morske orgulje i Pozdrav suncu
 • Provedite vrijeme u prekrasnoj prirodi dok vas vodič vodi u potragu za divljim šparogama, a kasnije se okušajte u pripremi tradicionalnih jela od šparoga na “cooking class” večeri u konobi
 • Doživite slapove rijeke Krke i netaknutu prirodu, a na obiteljskom gospodarstvu upoznajte proces tradicionalne proizvodnje pršuta

Plan puta

1.Dan: Dolazak u Zadar
1.Dan: Dolazak u Zadar

Dolazak u Zadar i prijava u smještaj. Razgled grada u trajanju 2 sata uz vodstvo asistenta i korištenje naočala za virtualnu stvarnost koje prikazuju nikad viđene trenutke zadarske povijesti. Nakon toga slobodno vrijeme za samostalno upoznavanje Zadra. U večernjem terminu večera dobrodošlice u restoranu u starom gradu u kojem ćete kušati domaća, svježa i autentična jela od najfinijih sastojaka dalmatinske kuhinje.

2. Dan: otok Pag i Sirana Gligora
2. Dan: otok Pag i Sirana Gligora

U jutarnjim satima polazak prema otoku Pagu s vodičem koji je ujedno i vozač. Pag je peti najveći otok u Hrvatskoj, a mostom je povezan s kopnom i oko sat vremena vožnje udaljen od Zadra. Pag se ističe svojim stjenovitim i izuzetnom lijepim krškim krajolikom te prekrasnim uvalama s pogledom na planinu Velebit. Vodič će vas povesti u prirodu i objasniti vam tajne branja šparoga. Nakon toga uputit ćete se prema Kolanu, gdje ćete posjetiti jednu od najmodernijih sirana u Hrvatskoj. U sirani Gligora slijedi 25-min vođeni obilazak gdje ćete čuti priču o Paškom siru, najnagrađivanijem siru u Hrvatskoj, upoznat ćete proizvodni pogon, zatim ćete posjetiti zrionicu u podrumu, a na kraju obilaska kušat ćete razne vrste sireva u kušaonici na katu uz prekrasan pogled. Nakon degustacije sira, uputit ćete se prema gradu Pagu, a prije samog ulaska u grad, zaustavit ćete se na vidikovcu s kojeg se pruža najljepši panoramski pogled na Pag. Zatim ćete posjetiti grad Pag i upoznati najznačajnije građevine kao što su zborna crkva Uznesenja Marijina, knežev dvor, Magazin soli sa stalnom izložbom solarstva, Galeriju Paške čipke, ali i Stari grad Pag s romaničkom crkvom sv. Marije, udaljen samo kilometar od gradske jezgre. Nakon razgleda ručak u restoranu. Povratak u Zadar u poslijepodnevnim satima.

3. Dan: Branje šparoga, Jahanje i “cooking class”
3. Dan: Branje šparoga, Jahanje i “cooking class”

Nakon doručka u hotelu polazak u prirodu s vodičem koji će vas povesti u potragu za šparogama kroz jednu od najvećih šuma pinije na Mediteranu. Šuma Musapstan nosi naziv i zelena “pluća” Zadra budući da se ova zelena oaza nalazi u neposrednoj blizini grada. Nakon berbe šparoga, posjetit ćete ranč gdje ćete se okušati u jahanju sa stručnim instruktorom, bez obzira jeste li iskusni jahač ili ste tek početnik. Jahanje predivnim stazama u jedinstvenoj prirodi Zadra poseban je doživljaj i moći ćete saznati mnoštvo zanimljivih činjenica o samim konjima, dalmatinskom raslinju i svemu što priroda u okolici ranča nudi. Nakon toga slobodno vrijeme za ručak i samostalni razgled grada. U večernjim satima “cooking class” i večera u tradicionalnoj konobi s domaćinom koji će prikazati kako se pripremaju neka od najukusnijih jela sa šparogama. Nakon toga povratak u hotel i noćenje.

4. Dan: Nacionalni park Krka i Roca “Kuća pršuta”
4. Dan: Nacionalni park Krka i Roca “Kuća pršuta”

Nakon doručka polazak prema NP Krka. Vodič će vas provesti kroz park i razgled će trajati 2 sata. Uživat ćete u razgledu parka šetajući kružnom stazom dugom 1 900 m, preko brojnih drvenih mostića koji prelaze preko sedrenih barijera. Vidjet ćete Skradinski Buk, najduži i najposjećeniji slap na rijeci Krki. Ne propustite uživati u pogledu na Krku s „carskog vidikovca”, a posebnu pažnju obratite na ostatke HE Krka, jednu od prvih elektrana na izmjeničnu struju na svijetu. Pogledajte etno prezentaciju i vodenice i z 19. st koje prezentiraju mljevenje žitarica i pranje sukna, kovanje potkova, tkanje torbi, pripremu hrane u staroj kužini i sl. Nakon razgleda NP Krka, polazak prema obiteljskom gospodarstvu Roca – kuća pršuta. Na imaju ćete vidjeti farmu svinja, vinograd s biranim sortama grožđa, smokovik, maslinik, proizvodni pogon i etno sobu. Kušat ćete zlatom nagrađivani pršut, domaći kruh ispečen ispod peke i druga ukusna jela. Nakon ručka na obiteljskom gospodarstvu, u poslijepodnevnim satima povratak u Zadar i kasnije cooking class gdje ćete spremati ukusna jela od šparoga.

5. Dan: Park prirode Vransko jezero
5. Dan: Park prirode Vransko jezero

U jutarnjim satima organizirani polazak prema Vranskom jezeru koje ćete razgledati s vodičem. Vransko jezero nalazi se u neposrednoj blizini mora i najveće je prirodno jezero u Hrvatskoj. Rijetko da na jednom prostoru možete doživjeti tri potpuno različita krajolika: morsku obalu s razvedenim arhipelagom, mediteransku močvaru s bogatim ekosustavom te živopisni ruralni ambijent zadarskog zaleđa. Posjetit ćete ornitološki rezervat, šetati drvenom stazom uz jezero i upoznati rijetke vrste ptica. Zatim ćete se zaustaviti u Maškovića hanu, nekadašnjem prenoćištu i najzapadnijem spomeniku islamske arhitekture u Europi. Razgledajte muzej, popijte pravu tursku kavu i probajte neko orijentalno jelo, a na kraju se zasladite baklavom. Nasuprot hana nalaze se ostatci starog grada Vrane, gdje su se čuvali simboli vlasti hrvatskih srednjovjekovnih vladara. Kasnije su tu bili i vitezovi templari. Posjetit ćete vidikovac Kamenjak koji nagrađuje pogledom na jezero, ali i na more, te brojne otoke kornatskog arhipelaga. Na kraju ćete posjetiti Prosiku gdje ćete iz prve ruke saznati više o složenom arhitektonskom pothvatu kojim je u 18. st prokopan kanal prema moru te je spuštena razina jezera. Vidjet ćete i Babin škoj, danas poluotok, a prije otok u sred jezera, te Modrave, najkompaktniji maslinik u Hrvatskoj, ograđen brojnim suhozidima. Saznat ćete više i o samom umijeću izgradnje suhozida, koje je upisano u UNESCO-ov popis nematerijalne baštine čovječanstva. U poslijepodnevnim satima povratak u Zadar i slobodno vrijeme za osobne programe.

6. Dan: Panoramska vožnja brodom kroz zadarski arhipelag
6. Dan: Panoramska vožnja brodom kroz zadarski arhipelag

Poludnevni izlet brodom iz Zadra do obližnjih otoka zadarskog arhipelaga. Moći ćete vidjeti Zadar i Morske orgulje iz druge perspektive, s morske pučine. Uživat ćete u opuštajućoj vožnji malim tradicionalnim brodom do otoka Ugljana i Pašmana, koji su pravo mjesto za opuštanje bez stresa. Otok Ugljan često se spominje i kao “predgrađe” i vrt Zadra, a taj naziv je dobio zbog bujne vegetacije i blizine Zadru. Tišina nekih skrivenih kutaka otoka možda je upravo ono što trebate. Otkrit ćete šarmantna otočka mjesta s kućama izgrađenim od kamena, a prekrasna priroda i atmosfera kojom odiše otok neće nikoga ostaviti ravnodušnim. Vodič će vas provesti kroz mjesto i zaputit ćete se uređenim brdskim stazama do vrha s kojeg se pruža očaravajući pogled na zadarski kanal, obližnje otoke i sam grad. Tijekom šetnje obratite pozornost i otkrit ćete mjesta gdje ćete moći ubrati šparoge. Dok ste na otoku nemojte propustiti uživati u nekim od tradicionalnih jela tog područja koja se poslužuju u dalmatinskoj konobi. Nakon toga povratak u Zadar i slobodno vrijeme za osobne programe.

7. Dan: Zadar – kraj putovanja

Nakon doručka odjava iz hotela. Slobodno vrijeme u gradu do odlaska.

Uključeno/Isključeno

 • Smještaj u hotelu Almayer 4* u starom gradu - 7 noćenja s doručkom
 • Razgled grada "Virtualna šetnja Zadrom"
 • Večera dobrodošlice u restoranu u starom gradu
 • Dozvola za branje šparoga
 • Vozač i transferi Zadar-Musapstan-Zadar, Zadar-Pag-Zadar, Zadar-NP Krka-Roca-Zadar, Zadar-Vransko jezero-Zadar
 • Licencirani vodič
 • Sirana Gligora – razgled i degustacija
 • Razgled grada Paga s licenciranim vodičem
 • Ulaznice za Galeriju čipke i Stalnu izložbu solarstva
 • Ručak u restoranu u Pagu
 • Vodič za branje šparoga u Zadru
 • 1 sat turističkog jahanja
 • Tematski „Cooking class“ i večera
 • Ulaznice u PP Vransko jezero
 • Razgled PP Vransko jezero s licenciranim vodičem
 • Ručak u restoranu Maškovića han u PP Vransko jezero
 • Ulaznice za NP Krka
 • Razgled NP Krka uz vodstvo licenciranog vodiča
 • Ručak na obiteljskom gospodarstvu „Roca - kuća pršuta“
 • Privatni poludnevni izlet brodom do otoka u zadarskom kanalu
 • Ručak na otoku
 • Trošak organizacije izleta
 • Osiguranje
 • PDV
 • Transfer do hotela
 • Ručak i večera, osim ako nije drugačije naznačeno (npr. za vrijeme izleta na Pag, Krku, Vransko jezero)
 • Ulaznice za dodatne atrakcije (muzeje, izložbe i dr) osim ako nije naznačeno drugačije
 • Osobna potrošnja
 • Putno zdravstveno osiguranje

Tour's Location

od 1.845,00€

Pošaljite upit

Organized by

Magic Croatia

Member Since 2021

Kontakt podaci

Email

info@magic-croatia.hr

Provjerite sljedeće ponude