Upoznajte povijest, kulturu i kuhinju Zadra dok kušate lokalne delicije i vina. Prošećite gradom starim 3000 godina s lokalnim gurmanskim vodičem dok vam otkriva mirise i okuse regije.
DOSTUPNOST: svaki dan, cijelu godinu
Početak: 18:00 sati
PLAN RAZGLEDA:
Trajanje razgleda: 2 sata
Zadar je jedan od najzanimljivijih i najstarijih urbanih lokaliteta na Mediteranu, stalno naseljen od 9. st. pr. Kr. Budući da se Zadar nalazi u samom srcu Jadrana bio je točka interesa mnogim stranim osvajačima, a od pada Zapadnog Rimskog Carstva do kraja Prvog svjetskog rata bio je glavni grad pokrajine Dalmacije. Gradom su vladali Mlečani, Austrijanci, Napoleon, Talijani a svi su ostavili trag ne samo u povijesti, već i u gastronomiji, jeziku i tradiciji grada.
U vođenoj pješačkoj turi Zadrom otkrit ćete povijest, kulturu i kuhinju regije dok kušate lokalne delicije i vina. Prošetat ćete drevnim ulicama s lokalnim gurmanskim vodičem. Otkrit ćemo vam priče o ljudima koji su ih oblikovali, moru koje ih je inspiriralo i zemlji koja ih je njegovala. Od mediteranskog povjetarca do smjelih Morlaka iz zaleđa, pa čak i moćnih Turaka čija kulinarska ostavština još uvijek tinja u zadarskim kuhinjama. Naučite kako istinski jesti ribu na dalmatinski način uz poznatog lokalnog kuhara i sparite je s najboljim zadarskim vinima. Uživajte u savršenom spoju pršuta i sira baš kao što su to činili mještani, dok sjedite na jednom od najčarobnijih povijesnih mjesta grada. I da – ćevapi su također na jelovniku, ukusan podsjetnik na turski utjecaj koji je zauvijek promijenio balkansku kuhinju. Nakon šetnje gradskim ulicama, kušat ćete zadarski Maraschino koji se već 5 stoljeća tradicionalno proizvodi Zadru. Ovaj jedinstveni liker bogatog okusa proizvodi se od autohtone dalmatinske vrste višnje maraske, a krasi ga epitet “kralj likera”. Nazdravit ćemo uspomenama i stvorenim prijateljstvima. Živjeli!
CIJENA:
35,00 EUR po osobi
UKLJUČENO U CIJENU:
- 2-satno vođeno iskustvo s lokalnim gurmanom i pripovjedačem
- priče i uvidi u lokalnu povijest i kulturu
- 3 stajanja za degustaciju u pažljivo odabranim restoranima i barovima
- lokalna riba koju priprema nagrađivani MasterChef, uparena s hrskavim bijelim vinom
- lokalni pršut, sir i crno vino u okruženju nekada napuštene crkve
- dalmatinski kontrast – ćevapi i craft pivo
- kušanje likera Maraschino
- držač za vinske čaše kao originalan poklon za svakog sudionika
- ovlašteni sommelier i ljubitelj hrane u pratnji
JEZIK VODIČA: hrvatski, engleski