ZADAR

Što možete raditi i posjetiti u Zadru?

Otkrijte Zadar, jedan od najstarijih gradova u Europi koji je naseljen već 3000 godina. Smješten na poluotoku, stoljećima je bio glavni grad regije Dalmacije.

Grad je smješten u samom središtu jadranske obale i može se pohvaliti okruženjem stotinama otoka i otočića koji kriju nevjerojatne plaže. Nalazi se na križanju putova s 4 nacionalna parka (Plitvička jezera, slapovi Krke, Kornati i kanjon Paklenice), a u zaleđu mu leži smaragdno zelena rijeka Zrmanja poznata po veličanstvenom kanjonu i potocima. Planina Velebit omeđuje ovo područje i nudi netaknutu prirodu s nevjerojatnim panoramskim pogledom.

Budući da se Zadar nalazi u samom srcu Jadrana bio je točka interesa mnogim stranim osvajačima. Gradom su vladali Mlečani, Austrijanci, Napoleon, Talijani, a svi su ostavili trag ne samo u povijesti, već i u gastronomiji, jeziku i tradiciji grada.

Najbolji izleti u Zadru

Zašto odabrati Zadar?


Zadar je poznat po svjetski poznatim modernim instalacijama, Morskim orguljama i Pozdravu suncu, koje su smještene na Rivi. Obavezno poslušajte jedinstvenu melodiju koju sviraju Morske orgulje te pogledajte prekrasni svjetlosni spektakl boja na Pozdravu suncu. Prošetajte Rivom te uživajte u pogledu na otoke Pašman i Ugljan.

Prošetajte Kalelargom, glavnom i najpoznatijom ulicom u gradu, za koju se često kaže da je starija od samog grada. Otkrijte ostatke najvećeg rimskog Foruma izgrađenog u Hrvatskoj te se slikajte ispred crkve svetog Donata izgrađene u 9.st. Posjetite zadarsku katedralu posvećenu svetoj Anastaziji, crkvu sv.Krševana, crkvu sv.Šimuna i brojne druge crkve.

9. stoljeće


Izgrađena Crkva Svetog Donata, koja je danas jedan od najprepoznatljivijih simbola Zadra.

Najbolja putovanja u Zadru

Zidine pod zaštitom UNESCO-a


Posjetite gradske obrambene zidine koje je Mletačka Republika izgradila u 16. stoljeću za zaštitu od Osmanlija, a koje su pod zaštitom UNESCO-a i prošetajte slikovitom lukom Foša koju krase prekrasna renesansna Kopnena vrata.

Kušajte Maraschino, tradicionalni liker koji se u Zadru proizvodi od 16. st, a u čijem okusu su uživali Alfred Hitchcock, Charles Baudelaire, Ernest Hemingway, Orson Welles, Charlie Chaplin, kraljica Viktorija i mnogi drugi.

16. stoljeće


Napravljen tradicionalni liker Maraschino kojeg su kušale mnoge svjetske zvijezde

Najbolji smještaj u Zadru