NACIONALNI PARK KRKA

Želite li posjetiti NP Krka?

Otkrijte Nacionalni park Krka, jedan od jedan od najpoznatijih hrvatskih nacionalnih parkova koji je ime dobio po rijeci Krki.

Nacionalni park Krka drugi je nacionalni park po posjećenosti u Hrvatskoj, a  nalazi se u srednjoj Dalmaciji, u Šibensko-kninskoj županiji. Posebna značajka tog područja je krški krajolik bez puno vode, pa je 72,5 km dug tok rijeke Krke sa 7 slapova prirodni fenomen i prava zelena oaza.

Najbolji izleti u NP Krka

Zašto odabrati NP Krka?


Na Skradinskom buku nalazi se etno selo koje predstavlja kako su mještani nekad živjeli i na koji način su koristili snagu rijeke. U obnovljenim vodenicama Nacionalnog parka Krka možete gledati prezentaciju mljevenja pšenice u brašno, pranja tkanina, tkanja odjeće i podnih prostirki, kovanja željeza, pripreme hrane u tradicionalnoj kuhinji i još mnogo toga.

Vidjet ćete i hidroelektranu Krka iz 1895. godine, koja iako je vidljiva i danas, više nije u funkciji. To je druga hidroelektrana na izmjeničnu struju na svijetu, otvorena nekoliko dana nakon one na Niagari.

Dok šetate oko slapova na Skradinskom buku, ne propustite stati na Carski vidikovac koji izgleda poput malenog balkona. To je mjesto s kojeg su se austrougarski car Franjo Josip I. i njegova supruga Elizabeta 1875. godine divili slapovima i veličanstvenoj prirodi.

22. rijeka


Krka je 22. rijeka po duljini u Hrvatskoj

Najbolja putovanja u NP Krka

Skradinski buk

Prije nego li Krka završi svoje putovanje i ulije se u more, prolazi preko 7 slapova, od kojih je najpoznatiji i najposjećeniji Skradinski buk. Skradinski buk je ujedno i najduži slap u parku.
Slap Skradinski buk nekoć je bio naselje mlinara koji su koristili snagu rijeke Krke za pogon raznih strojeva.

Da biste vidjeli Skradinski buk, izaberite ulaz Lozovac ili Skradin i prošetajte jednosmjernom kružnom stazom koja će vas voditi kroz nevjerojatnu prirodu, oko prekrasnih slapova.

1.900 m


Kružna staza koja vodi oko vodopada Skradinski buk duga je 1900 m i možete ju proći za 1,5-2 h